Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Žene su nerijetko kvalitetniji zapovjednici od muškaraca

Autor:

05.11.2009. 23:00
Žene su nerijetko kvalitetniji zapovjednici od muškaraca

Foto: Andrija PROVIĆ



Žene mogu jednako kvalitetno obavljati sve poslove na brodu. Bitan je stav koji zauzmeš, a također i uspostavljanje kvalitetnog odnosa s posadom
Kontaminiranost predrasudama u genskim je kodovima većine nas, a one su nerijetko izražene u vječitoj trakavici s tematikom muško-ženskih zanimanja. Žene tako u proteklih stotinjak godina, barem u razvijenijim društvima, nisu „samo ukras ljudskom rodu”, te stoje uz bok, a nerijetko i ispred muških im kolega.
U duhu evolucije emancipacije, u posljednje vrijeme se i kod nas pisalo ili govorilo o ženama u kokpitu putničkog aviona, za volanom autobusa ili sve češće, s puškom o ramenu.
Nedugo nakon što je pripadnica ljepšeg spola stala za kormilo Hrvatske, na Odjelu za promet i pomorstvo zadarskog Sveučilišta promovirano je i nekoliko prvostupnica nautike i tehnologije. Potraživši „one kojima nije mjesto na brodu”, pokušali smo saznati kako će izgledati njihova plovidba u, barem do sada, tradicionalno muškom zanimanju.  
Katarina Kušter, koja uz Antoniju Atelj i Anu Gundić studij nautike trenutno nastavlja na riječkom Sveučilištu, otkrila nam je odakle dolazi njena ljubav prema brodovima.
– Još za vrijeme osnovne škole zanimala me plovidba i navigacija, odnosno kako se orijentirati na otvorenom moru. Ta mi je znanja pružila srednja Pomorska škola u Zadru koju kasnije upisujem, dok je studij potom bio logičan slijed. Usudila bih se reći kako je zadarska srednja Pomorska škola možda i najbolja u Hrvatskoj jer pruža zaista širok spektar znanja – mišljenja je najaktivnija studentica Odjela za promet i pomorstvo, te korisnica „Top stipendije za top studente”.
Antonija je pak studij Nautike i tehnologije upisala nakon završene srednje ekonomske škole. Za njega se odlučuje zbog, kako kaže „duge zadarske pomorske tradicije i perspektive koja se otvara nakon završetka petogodišnjeg školovanja”.  
Izgleda da nisu samo žene evoluirale, naše sugovornice imale su samo riječi hvale za kolege i profesore sa zadarskog Sveučilišta.
– Muški kolege bili su više nego korektni tijekom cijelog dosadašnjeg studija. Isto se odnosi i na profesore koji nisu pravili nikakvu razliku među nama, pritom tražeći jednako zalaganje i znanje od svih. Nije bilo niti naznaka diskriminacije, ali isto tako niti popuštanja prema ženama – zadovoljna je Kušter tretmanom na zadarskom Sveučilištu.
Kako je broditi među muškarcima, imaju li žene prednosti ili možda nedostataka u odnosu na suprotni spol – upitali smo ih potom.
– Smatram da žene mogu jednako kvalitetno obavljati sve poslove na brodu. Uostalom, i one dobivaju isti stupanj obrazovanja i osposobljenosti – govori Antonija Atelj, 21-godišnja Zadranka na čije se riječi nadovezuje njena karinska vršnjakinja:
– Bitan je stav koji zauzmeš, a također i uspostavljanje kvalitetnog odnosa s posadom. Jedan je profesor za vrijeme predavanja rekao:”Žene imaju sposobnost obavljati više poslova istovremeno te su nerijetko kvalitetniji zapovjednici od muških kolega”. Ljudi će biti korektni ako se i ti prema njima odnosiš jednakom mjerom – smatra Katarina Kušter.
Zanimalo nas je i kakvi su im planovi nakon diplomskog studija u Rijeci.
– Želja mi je nakon studija odraditi kadeturu – po mogućnosti na putničkom, iako nemam ništa protiv teretnih brodova, a potom bih voljela nastaviti školovanje, tj. upisati doktorat kako bih jednom radila kao predavač budućim generacijama – ambiciozno će Kušter.
– Moji su dugoročni planovi također vezani za kopno. Upisala sam Logistiku i menadžment na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Nakon njega ću steći znanja potrebna za rad u brodarskim tvrtkama, čime se namjeravam baviti u budućnosti, kaže Atelj.