Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Klijent ga tužio za nesavjesno obavljanje odvjetničke djelatnosti

Autor: Suzana Bandić

05.11.2012. 23:00
Klijent ga tužio za nesavjesno obavljanje odvjetničke djelatnosti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ramljak je odmah nakon čitanja optužnog akta rekao da se ne osjeća krivim. Naveo je kako je vjerojatno prvo ročište u siječnju krivo pribilježio u svoj rokovnik pa ga tako propustio, a za kasnije, istaknuo je kako ne zna što se dogodilo


Zadarski odvjetnik Tomislav Ramljak jučer se na Općinskom sudu našao u ulozi okrivljenika jer ga je bivši klijent tužio zbog nesavjesnog obavljanja odvjetničke djelatnosti. Riječ je o poduzeću AD PLASTIC d.d. iz Solina, sljedniku tvrtke METIND d.o.o iz Muća koja je Ramljaka angažirala za parnični spor pred Trgovačkim sudom u Zadru protiv poduzeća Probis d.o.o. iz Stankovaca od kojeg su potraživali 113 tisuća kuna.
Propuštao ročišta
Optužnim aktom Ramljaku se na teret stavlja da je u dva navrata, 19. siječnja i 19. travnja 2007. godine, propustio ročišta na sudu pa da je upravo zbog toga Trgovački sud odbacio parnicu smatravši kako je tužitelj odustao. Za novu tužbu tužitelj smatra kako je bilo već kasno jer je slučaj otišao u zastaru, i upravo zbog toga Ramljaka smatraju odgovornim.
No odmah nakon čitanja optužnog akta Ramljak je rekao da se ne osjeća krivim. Naveo je kako je, vjerojatno, prvo ročište u siječnju krivo pribilježio u svoj rokovnik pa ga tako propustio, a za kasnije, istaknuo je kako ne zna što se dogodilo.
– U to je vrijeme Trgovački sud u Zadru dostavljao sve pozive i pismena poštom, a tek naknadno, iako ne znam točno kada, uveli su sandučiće. Kako sam ja u to vrijeme imao samo dva predmeta na Trgovačkom sudu, ja jednostavno nisam primio poziv – kazao je Ramljak koji će se pred sutkinjom Ivom Lovrin na optužbe bivšeg klijenta braniti sam.
Ramljak je na upite opunomoćenice koja zastupa tvrtku AD PLASTIC kazao kako se vrlo malo sjeća uopće tog predmeta i tijeka. Naglasio je kako zbog proteka vremena više, zaista ne zna s kim je iz te tvrtke razgovarao, a za tvrdnju kako nije reagirao na njihov dopis kojim su ga obavijestili kako se tvrtka METIND spojila s AD PLASTICOM te da stoga izmijeni ime tužitelja, ustvrdio je kako taj dopis nikada nije ni primio. Kad su mu predočeni potpisi na poštanskim dostavnicama Ramljak je kazao kako jedan potpis jest njegov, no da drugi nije. Sam je oduvijek radio pa, kaže, nema niti ideju čiji bi mogao biti.
U nastavku suđenja jučer je svjedočio pravnik iz tvrtke AD PLASTIC koji je osobno angažirao Ramljaka za ovaj predmet. Ispričao je kako se sjeća da su slabo komunicirali pa da su on i njegov kolega upravo zbog toga došli u Zadar.
Prijava Odvjetničkoj komori
– Nismo ga uspjeli dobiti na telefon, ured mu je bio zatvoren pa smo otišli na Trgovački sud. Uvidom u spis vidjeli smo da je propustio dvije rasprave te da nije promijenio ime na tužbi. Prijavili smo ga Odvjetničkoj komori jer se tvrtka više zbog zastare nije mogla naplatiti, a koliko mi je poznato on je kažnjen novčanom kaznom – kazao je svjedok Nenad Škomrlja napomenuvši kako su na parnični postupak bili prisiljeni, jer se nisu niti iz osiguranja mogli naplatiti budući da u to vrijeme Ramljak nije bio osiguran kao odvjetnik za slučajeve štete po osobe koje zastupa.
Sutkinja Lovrin odlučila je od Odvjetničke komore zatražiti pravomoćnu odluku u ovom slučaju te će se saslušati svjedok Vedran Babić.
Suđenje se nastavlja.