Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Baštijunski brig se zatvara, Knez novu lokaciju odlagališta drži u tajnosti

05.11.2013. 23:00
Baštijunski brig se zatvara, Knez novu lokaciju odlagališta drži u tajnosti


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u sklopu akcije “Velika čistka” koju provodi od početka listopada radi uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom dosljednom primjenom zakona, ovaj će tjedan Biogradu na Moru zabraniti odlaganje svih vrsta otpada za koje nemaju dozvolu. Riječ je o odlagalištu otpada Baštijunski brig kojim gospodari biogradska komunalna tvrtka TD Bošana.
– Zasad nismo dobili ništa službeno, niti usmeno niti putem faksa ili e-maila. Sve što znamo doznali smo iz medija, kaže Krunoslav Pešić, direktor trgovačkog društva Bošana d.o.o. osnovanog 1999. godine, društva koje zapošljava 50-ak djelatnika.
Bošana na odlagalištu Baštijunski brig, ukupne površine oko 7,6 hektara, ima dozvolu za odlaganje miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog iz kuhinja i kantina, svakodnevnog biorazgradivog otpada, glomaznog i otpada s tržnice, stakla te za odlaganje ostataka od čišćenja ulica.
Čim na odlagalištu Baštijunski brig službeno započne zabrana odlaganje svih vrsta otpada za koje nemaju dozvolu nastat će problem za Bošanu, ali i za Grad Biograd te općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman, lokalnih jedinica iz kojih se dovozi smeće.
– Nema straha, i sami, i bez zabrane nadležnog ministarstva, uskoro planiramo zatvoriti odlagalište Baštijunski brig. Za odlaganje otpada imamo alternativna rješenja, u tijeku su završni pregovori, tvrdi Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, koji još ne želi govoriti o točnim lokacijama na kojim će se odvoziti otpad.