Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kalmeta najavio smanjenje, a možda i ukidanje prireza

05.11.2013. 23:00
Kalmeta najavio smanjenje, a možda i ukidanje prireza


Nakon što je 15 minuta kasnio početak 4. sjednice GV Zadra, predsjednik Živko Kolega odmah je na početku morao svirati “time out”. Razlog je pokušaj uvrštavanja na dnevni red točke koju je inicirao vijećnik HSP-a Ante Starčević Marko Barančić.
Gradonačelnik Kalmeta je odbio zahtjev za dopunom dnevnog reda, jer će na sljedećoj sjednici, na kojoj će glavna tema biti proračun za 2014., jedna od točaka biti smanjenje, a možda čak i ukidanje prireza. No to sigurno neće popraviti stanje u gradskoj blagajni. Naime, prve četiri točke dnevnog reda bavile su se smanjenjem projekata gradnje komunalne infrastrukture.
Skraćeno, program komunalne izgradnje smanjuje se s 15,45 miljuna kuna na 9,63 milijuna. Kako kaže pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić, to je posljedica višekratnog smanjenja komunalne naknade radi potpore programu legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Smanjuje se i program gradnje vodovoda i odvodnje, i to s 8,95 na 4,91 milijuna kuna. Ovim su se, kaže Omerka Šarić, pokazala istinitim predviđanja bivšeg gradonačelnika da će se stalnim smanjenjem komunalne naknade doći u situaciju da umjesto bespravnih graditelja, komunalnu naknadu plati Grad, tj. porezni obveznici. Pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić kaže da to neće dovesti u pitanje započete projekte, poput proboja nekadašnje Bihaćke ulice, koji će se završiti sljedeće godine. Do Nove godine bit će završen dio od Iške do Sv. Marije. Ulice Petra Skoka i Marina Getaldića ovise o dinamici realizacije kolektora visokih zona, ali se generalno može reći, kaže Segarić, kao se svi ove godine započeti projekti, nastavljaju i sljedeće godine.