Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pravo maslinovo ulje je skupo

05.11.2013. 23:00
Pravo maslinovo ulje je skupo


S obzirom da je ovih dana berba maslina na širem području grada Nina u punom jeku, pokrenuli su se strojevi u uljari ¨Robi¨ u Žeravi. Riječ je o jedinoj uljari koja već sedmu godinu za redom uspješno vodi Momir Paleka.
Uvidjevši da su potrebe maslinara sve veće Paleka je pred početak ovogodišnje berbe i meljave malo podalje od obiteljske kuće izgradio novi objekt veličine oko 200 metara četvornih radnog prostora. Instalirao je i dodatni stroj tako da sada na sat može preraditi 700 kilograma maslina umjesto prijašnjih 400 do 500 kilograma.
U uljari je prometno i živo, a maslinari se izmjenjuju kao na traci. Jedni dolaze, a drugi odlaze. Dospjele se masline stavljaju se na vagu i odvoze se na preradu. Naplata ide bez problema. Kilogram meljave košta kunu i trideset lipa plus PDV. Mogu su vidjeti vozila ne samo zadarskih, šibenskih, splitskih, gospićkih već i onih slovenskih registracijskih pločica. Nema odmora u uljari jer sve što stigne mora se na vrijeme preraditi.
– Gledajući višegodišnji prosjek kao i lanjsku berbu ovogodišnji urod je više nego prepolovljen. Maslinari i uljari su zaista zabrinuti, a kako i ne bi bili kad su ove godine masline jednostavno poharali maslinova mušica te sve opasniji nametnik svrdlaš. Osjetan je i drastičan pad dobivenih količina ulja. Kvaliteta mu nije upitna, ali radman je jako škrt i kreće se u relacijama deset litara ulja na 100 kilograma maslina.
– Neshvatljivo je da još i sada nakon što je Hrvatska postala članicom EU šverceri i preprodavači ispred nosa mjerodavnih institucija voze i prodaju ulja sumnjive kvalitete. Pogledajte samo kakva i pošto se ulja nude. Ta ulja koštaju od 40 do 50 kuna po litri. A ja se pitam ako se mora platiti boca, etiketa, bar kod, mjesto u prodavaonici i PDV, po kojoj je onda cijeni kupljeno to ulje i od koga. Svjesni smo da trenutno zbog teške financijske situacije u našoj zemlji mnogi kupuju ta ulja, ali jedno svi moramo zapamtiti da ovdje u našoj sredini kao uostalom i diljem Hrvatske imamo velik broj poštenih i radišnih maslinara i uljara i da su ulja koja oni proizvode zaista produkt plemenite božanske kulture i da je njihova cijena od 80 ili pak 100 kuna po litri realna, ističe Paleka.