Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Proizvod se mora deklarirati, kupac mora znati što jede

05.11.2013. 23:00
Proizvod se mora deklarirati, kupac mora znati što jede


Onaj tko stavlja na tržište proizvod, mora ga deklarirati, a kupac mora čitati deklaracije i znati što jede. I kupac mora biti educiran. Ako na deklaraciji nema oznake za GMO, onda je ni nema, kazala je Brankica Capek, voditeljica službe veterinarske inspekcije koja je jučer u Hrvatskoj gospodarskoj komori gostovala s temom službene kontrole veterinarske i sanitarne inspekcije.
Na upit o GMO hrani te kakva je situacija na hrvatskom prehrambenom tržištu Capek je odgovorila kako GMO hranu za životinje kontrolira veterinarska inspekcija i za sada nemaju nikakvih problema.
– Kontrolira se ono što ulazi na tržište, što se proizvodi i nemam informacija da ima neusklađenosti, kazala je inspektorica, dodajući i to kako ništa nije prekršaj dok se ne dokaže. Priupitana je i o sigurnosti hrane koju jedemo, pogotovo jer u javnosti svako malo odjekne povlačenje nekog proizvoda s polica, poput mlijeka u kojem je nađen aflatoksin.
– Da nije otkriven aflatoksin ne bi bilo povlačenja s tržišta. Sve ono što se kontrolira znači da se dobro kontrolira i da se roba na vrijeme povlači s polica i s njom se onda propisano barata.