Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ribić upecao plaće

Autor: Željana Gardijan

05.12.2008. 23:00


U rješavanju križaljke državnog proračuna za iduću godinu i otupljivanju oštrice ekonomske krize danima se govorilo o zamrzavanju plaća kao spasonosnom ključu kojim bi se proračun konačno zaključao s nultim deficitom. Imajući na umu svojeglavost pojedinih sindikata teško se moglo računati da će se uspjeti otopiti neumoljivi ledeni izraz Šukerovog lica i da će nastupiti odmrzavanje.
Naime, kada su propali pregovori sindikata i Vlade i kada se nagađalo kako će se morati posegnuti čak i za raskidanjem kolektivnih ugovora, uslijedilo je popuštanje s isticanjem potrebe poštivanja potpisanih sporazuma i ugovora koji za 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama jamče rast plaća za 6 posto. Pozvalo se na poštivanje ugovora kao pravne i demokratske svetinje, a manje se isticala činjenica da bi državni proračun i raskidom ugovora morao imati tromjesečni trošak nakon tog otkazivanja, a tužbe koje bi uslijedile mogle bi stajati više od 1,4 milijarde kuna koliko iznosi trošak rasta plaća. Tako da se opet može nagađati što je bio lajtmotiv analize nakon koje je uslijedio popuštanje.
Premda su sindikati i zaposleni u državnim i javnim službama nakon višednevnog bezuspješnog povuci – potegni imali razloga za likovanje, sindikalac Ribić propustio je hvalospjev o tome kako je upecao plaće strahujući što će biti dalje.
Dojam koji je ostajao nakon istupa ministra financija i prezentatora Vladinih mjera za prebrođivanje krize sveo se na to da će proračun potonuti ukoliko se ne zamrznu plaće, a sada se, pak, bez katastrofične patetike govori kako deficit više neće biti nula, nego će se kretati od 1,3 do 1,7 posto što će se morati pokriti zaduživanjem. Hoće li ceh platiti Pelješki most ni na nebu, ni na zemlji, ni pod morem, zasada se još ne govori, iako bi se sudeći prema popuštanju Vlade, uskoro moglo dogoditi da upravo ta građevina “u oblacima” toliko branjena kao važna investicija, postane oblak kojega je vjetar krize zanjihao i raznio.
Hoće li se, kako pomalo zlurado savjetuju s oporbene strane, ići na rezanje troškova koji se gomilaju u menadžerskim džepovima, zasad se šuti.
Sigurno je ipak jedno da je Vlada u postojećoj situaciji mudro procijenila da se pretjeralo s udarom na malog čovjeka, da ogorčenje raste, da prosvjedna atmosfera buja te da pod takvim teretom poluge vlasti mogu popustiti. Svjesna je toga i oporba koja, u teškoj situaciji izvlači uzroke, prokazuje krivce, nudi se za spasitelja…
U takvoj klimi kao svojevrsno odmrzavanje početnih odlučnih stavova doživljava se i odustajanje od zdravstvenog “poreza” na cigarete jer, kako su upozorili neki ekonomski stručnjaci, to ne bi dovelo do neupitnog punjenja proračuna, nego prije do cvjetanja šverca. Pa je, čini se, tu i prestala briga za zdravlje nacije.
I policija se zbog postupanja vezanog za plakatiranje prosvjeda pod motom “Stegnite vi remen bando lopovska”, posula pepelom, a premijer obećao da će nastaviti braniti slobodu drugačije misli.
A ono što Vlada sada stalno treba imati u mislima je da odmrzavanje plaća treba pratiti odmrzavanje gospodarstva jer bi kriza mogla postati ledenjak koji će potopiti “Titanik” njezine vlasti.