Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Privlački turizam u uzlaznoj putanji

Autor: Branko Božić

05.12.2009. 23:00
Privlački turizam u uzlaznoj putanji

Foto: Branko BOŽIĆ



Za zabavne, kulturne i športske aktivnosti odvojit ćemo 100.000 kuna dok će još toliko osigurati Općina. Sudjelovanje u financiranju promidžbenih usluga, izrada novih web stranica, turistički sajmovi u zemlji i inozemstvu, info nastupi, prezentacije i tome slično stajat će nas oko 35.000 kuna i tako redom, zaključio je predsjednik TZ-a Željko Zanki


Pod predsjedanjem Željka Zankija održana je skupština privlačke Turističke zajednice, na kojoj su skupštinari bez prigovora i primjedbi u cijelosti prihvatili ponuđene planove prihoda i rashoda za tekuću 2009. te iduću 2010. godinu kao i cjeloviti plan rada TZ Privlaka u idućoj 2010. godini. Naširoko se raspravljalo o općem stanju u kojem se trenutačno nalazi turistička djelatnost na području općine Privlaka, kao i budućim modalitetima njenog sveukupnog napretka.
Zadovoljni prihodima
Kako je istaknula direktorica Ureda TZ-a Iva Zorić, u vremenu od 1. siječnja do 31. listopada ove godine Privlaku je posjetilo ukupno 26.878 stranih i domaćih gostiju. Oni su ostvarili 252.098 turističkih noćenja ili 2 posto više nego prethodne 2008 godine. Ovakav porast turističkog prometa rezultirao je većim prihodima sredstava u turističku blagajnu u iznosu od oko 5 posto.
– Od turizma je za navedeno razdoblje uprihodovano ukupno 899.628 kuna. Od toga iznosa na osnovi boravišne pristojbe inkasiralo se 488.188 kuna, od paušala 245.337 kuna, od uplata po noćenjima 143.315 kuna, autokamp Maritime uplatio je 211.020 kuna. Nadalje, od vikend kuća ubralo se 60.735 kuna, hotel Laguna uplatio je 11.054 kuna i tako redom, navela je direktorica Zorić te dodala kako je ostalo naplatiti do konca godine još oko 32.000 kuna.
– Od ovako prikupljenih sredstava na račun Hrvatske turističke zajednice uplatili smo 25 posto ili 224.907 kuna, Turističkoj zajednici Zadarske županije 10 posto ili 89.962 kune, općini Privlaka 172.728 kuna, Crvenom križu 1 posto ili 8.996 kuna tako da je u našoj blagajni na koncu ostalo 402.833 kune, objasnila je direktorica Zorić, naglasivši da je iz godine u godinu privlački turizam u uzlaznoj putanji te da tu destinaciju sve više posjećuje turistička klijentela iz zapadnoeuropskih zemalja. To je potkrijepila i time što su ovog ljeta najbrojniji bili gosti iz Njemačke zatim iz Austrije, dok su također i domaći gosti evidentirani u dosta velikom broju.
O financijskom planu i programu rada u nadolazećoj 2010. godini govorio je predsjednik TZ-a Željko Zorić. On je pored ostalog rekao da će se do iduće turističke sezone najviše sredstava usmjeriti za uređenje plaža i kupališta te njihovo obogaćivanje novim sadržajima. Taj posao kanimo provesti zajedno uz pomoć naše Općine i općinskog Komunalnog poduzeća “Artić” s kojima u zadnje vrijeme izvrsno surađujemo, rekao je predsjednik Zanki, dodajući da će se posebna pozornost posvetiti hortikulturnom uređenju Privlake.
Novi turistički ured
– Za zabavne, kulturne i športske aktivnosti odvojit ćemo 100.000 kuna dok će još toliko osigurati Općina. Sudjelovanje u financiranju promidžbenih usluga, izrada novih web stranica, turistički sajmovi u zemlji i inozemstvu, info nastupi, prezentacije i tome slično stajat će nas oko 35.000 kuna i tako redom, zaključio je predsjednik TZ-a Željko Zanki.
U nastavku sjednice skupštinari su raspravljali o ponuđenim izvješćima konstatirajući da ih ovako ostvareni rezultati posebno vesele jer su svi skupa uložili svoj maksimum te kako se čulo daju im snage i motivacije da svi zajedno još hrabrije krenu u pripremu iduće turističke sezone. Kako bi se planirano i ostvarilo zaključak je skupštine da bi se pored ostalog u što kraćem vremenu trebalo krenuti u izgradnju nove zgrade TZ-a jer sadašnji prostor koji se nalazi u sklopu općinske zgrade je skučen i neodgovarajući, za što kod sadašnjih općinskih vlasti i načelnika Ive Surića, kako su istaknuli čelnici TZ-a, postoji velika volja i razumijevanje. Skupštinari su se na kraju pohvalno očitovali i o izgradnji ceste Nin-Vir to jest privlačke obilaznice, koja je u tijeku. Njezinim puštanjem u promet ne samo što će se tijekom ljetnih mjeseci centrom Privlake smanjiti nesnosne gužve, već će se utjecati na oživljavanje sjevernog dijela općine posebno Kulina i Sabunika, čime će se u konačnici otvoriti neki novi privlački turistički vidici.