Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ŠC Višnjik je uspio jer ga Zadrani doživljavaju svojim

Autor:

05.12.2009. 23:00
ŠC Višnjik je uspio jer ga Zadrani doživljavaju svojim

Foto: Zvonko KUCELIN



– Mi smo tvrtka u vlasništvu Grada dok je kod drugih dvorana izgrađenih po modelu javnog privatnog partnerstva uključen i privatni menadžment. Stoga, logično bi bilo očekivati da su i one uspjele, no situacija u praksi baš i nije takva, ističe Bailo


Dvorana na Višnjiku do kraja sedmog mjeseca sljedeće godine bit će puna. Već sada imamo rezervacije za sedam velikih koncerata, tri sajma, kao i ostale „bookinge” koji se odnose na iznajmljivanje velike, ali i malih pomoćnih dvorana. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti i da smo od veljače ove godine uspjeli pokriti sve troškove ovog zahtjevnog objekta – saznajemo od Dina Baila, direktora Športskog centra Višnjik. S njim i voditeljem bazena Tomislavom Fabijanom razgovarali smo o aktivnostima ŠC Višnjik u ovoj te u nadolazećoj godini.
Suprotno nekim navodima o 30 milijuna kuna godišnje, godišnji troškovi održavanja centra kreću se u rasponu od 15 do 16 milijuna kuna, a cijena varira ovisno o cijeni energenata.
– Ukupne izdatke ŠRC Višnjik, s obzirom da bazenu treba još neko vrijeme da zaživi, u potpunosti nećemo pokriti. Međutim, pretjerano je očekivati da isti već nakon nekoliko mjeseci bude ekonomski isplativ. Do prvih realnih pokazatelja smatram da treba proći barem godinu dana, uostalom takav je slučaj bio i s dvoranom, rekao je Bailo.
Na njegove riječi nadovezao se Tomislav Fabijan:
– Od otvaranja bazena, program njegovog rada razvijali smo u nekoliko faza. Treba uzeti u obzir da smo u prvoj fazi htjeli osigurati bazen za sve klubove vodenih sportova, a da bi se potom orijentirali na građanstvo. Zadar dosad nije imao zatvoreno plivalište, stoga će biti potrebno i određeno vrijeme da se stvori kultura posjeta. Do tada, svakako veseli podatak da iz mjeseca u mjesec bilježimo konstantan rast broja korisnika – mišljenja je Fabijan.
Višnjik kao pozitivan primjer
Razlikujući se od ostalih velebnih zdanja izgrađenih pred početak Svjetskog rukometnog prvenstva, dvorana na Višnjiku unatoč kriznoj 2009. godini jedan je od rijetkih generatora profita. Da se ne radi o Potemkinovim selima ili javno-privatnom partnerstvu izgubljenom u hrvatskom prijevodu, potvrđuju i činjenice. Naime, dvorana Krešimira Ćosića u potpunosti se financira iz vlastitih prihoda, dok je novoizgrađeni zatvoreni bazen na sličnom kolosijeku. S obzirom da su se o kamen temeljac novih dvorana u Hrvatskoj znale spoticati čak i vlasti, a oko nekih se još uvijek oštre zubi, zanimalo nas je kako je Športski centar Višnjik krenuo u pravom smjeru.
– Mi smo tvrtka u vlasništvu Grada dok je kod drugih dvorana izgrađenih po modelu javnog privatnog partnerstva uključen i privatni menadžment. Stoga, logično bi bilo očekivati da su i one uspjele, no situacija u praksi baš i nije takva. Za naše rezultate zaslužan je cijeli tim ljudi, a u budućnosti, ne preostaje ništa drugo nego da zasučemo rukave i nastavimo dalje. Nakon godinu dana od otvaranja došli smo u poziciju da agencije traže nas, a ne obrnuto i to me veseli. Višnjik je postao prepoznatljivi brend grada Zadra – zadovoljno će Bailo.
Novi programi na zatvorenom bazenu
Osim korištenja plivališta u rekreacijske svrhe, na Višnjiku postoje programi Aqua aerobica i Aqua Gyma – namijenjenog starijim dobnim skupinama te zdravstveno plivanje, program obuke neplivača…
– Bazen je ispunjen svaki dan od 15.30 do 22 sata, no želja nam je da kapacitete popunimo i u jutarnjem terminu. Stoga smo osmislili ponudu ciljanih programa usmjerenih prema svim dobnim skupinama, kako pojedincima, tako i različitim udrugama. Njih ćemo raditi u suradnji s Gradom i Županijom, a u cilju da svi građani, sukladno svojim afinitetima, participiraju u nekima od programa. Cijene pritom neće biti komercijalne, budući da je primarna svrha bazena da ga koriste oni kojima je i namijenjen, a to su građani – rekao je Tomislav Fabijan. Inače, iznos za jednosatno korištenje bazena za građane je 20 kuna, dok bi ekonomski isplativa cijena bila 72 kune.
– Najveća vrijednost ovog objekta je u tome što ga Zadrani smatraju svojim. O tome govori podatak da je materijalna šteta na dvorani i bazenu do sada gotovo zanemariva. Stoga, ovim bih putem zahvalio Tornadu, ali i svim ostalim posjetiteljima Višnjika koji se prema njemu odnose na korektan način, zaključuje Bailo.


 UDVOSTRUČEN BROJ KORISNIKA




Zatvoreno plivalište u rujnu dnevno su posjećivala 52 korisnika. Sljedeći mjesec taj se broj kretao oko 90, da bi u studenom narastao na 110. Budući da je zima pred nama, očekuje se dodatni rast.


 ADRIATIC SECURITY OSTAJE


Dino Bailo opovrgnuo je neslužbene informacije kako će ŠC Višnjik otkazati suradnju tvrtki Adriatic security.
– ŠRC Višnjik i Adriatic security sklopili su ugovor na godinu dana, a on ističe u kolovozu sljedeće godine, kada će biti raspisan novi javni natječaj. Do tada, ne vidim razloga da se bilo što mijenja po tom pitanju. U potpunosti smo zadovoljni našom suradnjom – izjasnio se Dino Bajlo.