Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blagoslov mora, brodova, pomoraca i ribara

05.12.2010. 23:00
Blagoslov mora, brodova, pomoraca i ribara


Išlo se po već tradicionalnoj mjesnoj ruti kroz centar te kroz mjesni porat u kojem je svećenik don Ante Sorić na prigodan način obavio blagoslov mora, brodova i svih privlačkih pomoraca i ribara. Zastalo se također po već stoljetnoj tradiciji i uz morsku obalu pored kapele sv. Nikole


Posebno svečano bilo je danas u mjestu i općini Privlaka čijih je oko 2.500 žitelja na tradicionalan način proslavilo blagdan zaštitnika mornara, ribara, djece i siromašnih, biskupa sv. Nikolu.
Mještani su se pomolili posebno za onih petstotinjak domaćih pomoraca i još toliko ribara koji kruh od sedam kora ovog trena zarađuju rasuti duž Jadrana te po svim svjetskim morima i oceanima.
Euharistijsko slavlje u svetištu Rođenja Blažene Djevice Marije zajedno sa don Petrom Jelinićem misionarom iz Zambije predvodio je mjesni župnik don Ante Sorić uz izvođenje liturgijskih napjeva od strane mješovitog župnog zbora Male Gospe.
Po okončanju svete mise vjernici i štovatelji sv. Nikole uputili su se iz crkve zajednički u procesiji. U velikoj koloni u kojoj su privlački pomorci Denis Begonja, Ivo Zorić, Nikica Grbić, Mateo Skoblar, Nikica Zanki i Josip Šango nosili drveni zavjetni kip svog štovatelja i zaštitnika sv. Nikole išlo se po već tradicionalnoj mjesnoj ruti kroz centar te kroz mjesni porat u kojem je svećenik don Ante Sorić na prigodan način obavio blagoslov mora, brodova i svih privlačkih pomoraca i ribara.
Zastalo se također po već stoljetnoj tradiciji i uz morsku obalu pored kapele sv. Nikole.
Pomolilo se, a potom su dvojica domaćih pomoraca prvi časnik stroja Dejan Jurac i upravitelj stroja Damir Grbić, a s njima i općinski načelnik Ive Surić, u more ispustili lovorov vijenac u čast i slavu svih privlačkih i svjetskih moreplovaca. Nakon ovog čina uslijedio je povratak Jurčevom ulicom u župnu crkvu čime je okončano ovo tradicionalno privlačko svetkovanje biskupa sv. Nikole.