Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Talijani grade cementare samo u Hrvatskoj i Albaniji

05.12.2010. 23:00
Talijani grade cementare samo u Hrvatskoj i Albaniji


Lokacija Brčić, na kojoj se planira graditi cementara, jedan kilometar udaljena je od značajnog krajobraza kanjona rijeke Zrmanje, pet kilometara od vodocrpilišta na Zrmanji koje opskrbljuje Zadar vodom, a zbog “ruže vjetrova” onečišćenjem su ugrožena mjesta udaljena čak 50 kilometara
Inicijativom građana Obrovca i Udruge Eko Zadar započelo je prikupljanje potpisa peticije “Stop cementari u Kruševu”, a samo su u subotu na Narodnom trgu prikupili 300 potpisa. Peticija se prikuplja u većini mjesta koja bi bila izravno pogođena gradnjom tvornice cementa “Brčić-Fassa”, a organizatori kampanje pozivaju sve udruge i pojedince da im se pridruže. Zasad su zadovoljni odazivom i informiranošću građana.
– S obzirom da smo kasno saznali što nam se sprema, zadovoljni smo odazivom. Evo priključila nam se i Udruga “Posedarje moje”, tako da se i u Posedarju prikupljaju potpisi, u Zadru se prikupljaju svaki dan u prostorijama Udruge Eko Zadar od 10 do 14 sati, rekao je Ivan Alardović iz Inicijative građana Obrovca, koji je na štandu objašnjavao Zadranima zašto je potrebno zaustaviti gradnju cementare.
Organizatori u kampanji ističu da je cementara drugi najveći zagađivač okoliša u svijetu i treći najveći proizvođač ugljičnog dioksida, a tvrtka Fassa iz Italije u Italiji nema niti jednu cementaru, niti ih planira graditi dok ih namjerava graditi u Albaniji i Hrvatskoj. Napominju nadalje, da je lokacija Brčić, na kojoj se planira graditi cementara, jedan kilometar udaljena od značajnog krajobraza kanjona rijeke Zrmanje, pet kilometara od vodocrpilišta na Zrmanji koje opskrbljuje Zadar vodom, a zbog “ruže vjetrova” onečišćenjem su ugrožena mjesta udaljena čak 50 kilometara. Dakle, i Park prirode Velebit te nacionalni parkovi Paklenica i Kornati. Upozoravaju, također, da djeca rođena unutar pet kilometara od izvora zagađenja imaju 20 posto više mogućnosti oboljeti od raka.
U praksi ne postoje filteri koji bi mogli u potpunosti spriječiti prodiranje cementne prašine. Tvornica koju Fassa želi graditi imala bi kapacitet više od milijun tona godišnje. To bi bila ekološka i ekonomska devastacija cijelog kraja. Umjesto da se razvijaju enormni potencijali, ljepote i resursi tog kraja u vidu poljoprivrede, ekološke proizvodnje, turizma, liječilišta.. Pitamo se zašto tvornica cementa, a ne, primjerice, tvornica zdrave hrane. Gradnja cementare može dovesti do ekološkog i ekonomskog sumraka ovog prekrasnog kraja, jer to je ono što te tvornice rade svim mjestima na kojim postoje, istaknuo je Alardović.
 


Peticija protiv cementare potpisivana i u Posedarju


Mještani Posedarja jučer su potpisivali peticiju protiv izgradnje cementare “Brčić Fassa” u Kruševu. Kako smo saznali od mještana, razlog zbog kojeg se potpisuju je što potencijalno otvaranje cementare može značiti kraj njihovom čistom okolišu. Daria Juričić iz udruge “Posedarje moje” kazala je kako su se odazvali pozivu eko udruga iz Obrovca i Zadra te da pomažu u ekološkom osvještavanju ljudi.
– Vezani smo uz ovaj akvatorij i željeli bismo prvi povući inicijativu i ljudima reći o čemu se tu radi. Nismo protiv nikoga, ali smo za čist zrak, čisto more i čistu Zrmanju. Želimo da Zrmanja postane Park prirode i da razvijamo ekološku proizvodnju u našem kraju. Mislimo da je sjeme sadašnjosti bitno za cvijet budućnosti, kazala je Juričić i dodala kako se mnoštvo ljudi odazvalo kako bi reklo “Stop cementari u Kruševu”.
B. KUPČAK