Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vijenac u podivljalo more, a pjesma i darovi u Dom

05.12.2010. 23:00
Vijenac u podivljalo more, a pjesma i darovi u Dom


Ovo je za nas važan dan i obilježavamo ga iz više razloga. Sveti Nikola je svetac koji je prešao okvire Katoličke crkve i prihvaćen je puno šire. Učenici se na njegov blagdan posebno sjećaju poginulih pomoraca, a i želimo da imaju barem tračak brige o povijesnom i kulturnom nasljeđu pomorstva, rekao je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole


Učenici i djelatnici Pomorske škole tradicionalno su obilježili blagdan Sv. Nikole, mornarski dan.
Već niz godina u organizaciji vjeroučiteljice Sandre Čuline dio učenika posjećuje Dom za stare i nemoćne Sveti Frane. Korisnicima su i danas odnijeli darove, pjevali dalmatinske pjesme uz pratnju gitare, a korisnike je posebno oduševio posjet svetog Nikole – Jere Bilana, profesora brodostrojarstva.
– Korisnike uvijek oduševi naš posjet, čak im i suze poteku, a našima mladima dajemo primjer humanog ponašanja koje bi im trebalo ostati usađen cijeli život, kazao je Bilan.
Od samih početaka Pomorske škole, ovaj dan svečano se obilježava polaganjem vijenca u more, u spomen svim stradalim pomorcima. Grupa učenika praćena cijelom kolonom svojih kolega, danas je dostojanstveno prkosila jakom jugu dok je u podivljalo more polagala vijenac na gatu Obale Petra Krešimira.
– Ovo je za nas važan dan i obilježavamo ga iz više razloga. Sveti Nikola je svetac koji je prešao okvire Katoličke crkve i prihvaćen je puno šire. Učenici se na njegov blagdan posebno sjećaju poginulih pomoraca, a i želimo da imaju barem tračak brige o povijesnom i kulturnom nasljeđu pomorstva, rekao je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole.
Rekao je da je situacija u pomorstvu danas definitivno loša, recesija se osjeti i na pomorskom tržištu.
– Ipak, angažmani naših pomoraca su brojni i na domaćoj i na stranoj floti, iza čega stoji njihova kvaliteta i odanost. Ministarstvo pokušava naći i dodatne načine osposobljavanja i doškolovanja pomoraca, kako bi svi oni mogli postati zapovjednici i najvećih brodova, istaknuo je Perković.
Svečanost se nastavila na Svetoj misi u katedrali Svete Stošije.