Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Volonteri i darovi na putu ljubavi

05.12.2010. 23:00
Volonteri i darovi na putu ljubavi


Učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje danas su imali pune ruke posla pri ukrcavanju darova u šleper. Pakete su donosili svi – od male djece do umirovljenika iz cijele županije. Najviše su novca, kao i lani uplatili Grad Zadar i Zadarska županija, a potom i mnogobrojni gospodarski subjekti. Akcija je, unatoč recesiji, nadmašila očekivanja organizatora


Paketi, vrećice, torbe, darovi omotani ukrasnim papirima, ukrašeni različitim aranžmanima, a napunjeni hranom i kućnim potrepštinama, što su Zadrani od srijede donosili za potrebite Vukovarce, jutros su krenuli prema gradu heroju. Šleper Sirovine d.o.o. pun darova autobusom su pratili volonteri – predstavnici organizatora, partnera i srednjoškolci iz Zadarske županije. Akcija Vukovaru za dar svoj konačni cilj bi trebala ispuniti danas, kada će Caritas vukovarskog dekanata preuzeti pakete i raspodijeliti ih svojim, nažalost, mnogobrojnim korisnicima.
Uspjela akcija
Akcija se četvrtu godinu zaredom odvija pod pokroviteljstvom Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije uz pomoć mnogobrojnih partnera. Započela je u srijedu, kada se sportska dvorana OŠ Šimuna Kožičića Benje počela puniti paketima, koje su u najvećoj mjeri donosila djeca i učenici škola Zadarske županije. Donacije su se prikupljale i na Narodnom trgu u subotu uz prigodni program i nastupe izvođača – volontera iz cijele županije. Samo kutija za novčane donacije u subotu na trgu napunila se s 14.500 kuna, a donacije se vrše još uvijek na broj žiro-računa 2500009 – 1102034879, OIB 71639816238.
Zadarska županija bi trebala donirati 10.000 kuna, što će se odlučiti danas na kolegiju župana.
– Najviše novca, kao i lani doniraju Grad Zadar i Zadarska županija, a potom i mnogobrojni gospodarski subjekti. Grad i Županija su nam pomagali u organizaciji u bilo kojoj zapreci na koju smo naišli. Moram posebno zahvaliti HGK – Županijskoj komori Zadar što je animirala sve svoje članove da pomognu Vukovarcima. Zahvaljujem svim partenerima, izvođačima koji su se samoinicijativno javljali, medijima koji su nas stalno pratili te svim građanima koji su na bilo koji način podržali akciju. Ravnatelju OŠ Šimuna Kožičića Benje, Marku Marinu zahvaljujem što je čak i u nedjelju dežurao i prikupljao pakete, rekla je Davorka Krnčević, predsjednica Koordinacije za ljudska prava, dodavši da je akcija uspjela i iznad očekivanja, s obzirom da se recesija itekako osjeća.
Uvijek ima srca
Ravnatelj škole OŠ Šimuna Kožičića Benje, Marko Marin, sretan je što je većina učenika i djelatnika škole dala svoj obol.
– Stvarno su to majstorski odradili. Osim toga, ova hvalevrijedna akcija djeluje odgojno na djecu koja žele pomoći prijateljima u nevolji. A pakete donose zaista brojni ljudi, čak i stari, nemoćni, invalidi, umirovljenici koji od svoje male mirovine odvajaju, kupuju ulje, brašno, paštu, sve ono što i njima samima treba, kazao je Marin.
Zadovoljna je bila i časna sestra Melhiora Biošić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara, koja je komentirala da paketa ima i više no prošle godine.
Kako je rekla Anita Gržan Martinović iz Grada Zadra, baš zbog recesije su se bojali ponovno krenuti u ovu akciju.
– Svake godine misliš da će jenjati zbog krize, a ljudi opet pokažu da imaju srca. Znaju da, bez obzira na to koliko im je teško, postoje oni kojima je još teže. To je dokaz da nikad ne treba odustati, rekla je Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Gradu Zadru.
Gržan Martinović je pokrenula inicijativu suradnje mladih Zadrana s mladim Vukovaracima, a o tome će biti govora na prijemu zadarskog volonterskog izaslanstva kod vukovarskog gradonačelnika.
– Na izletu u Vukovar posjetit ćemo bolnicu, crkvu Sv. Jakova, središte Vukovara, Iločke podrume, Ovčaru, spomen groblje, a imat ćemo i panoramski razgled Vukovara, rekla je Krnčević.
Učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje danas su imali pune ruke posla pri ukrcavanju darova u šleper, a prije polaska sve je blagoslovio don Srećko Petrov, poželjevši da ih Bog prati na putu prema gradu heroju, putu ljubavi i dobrote, te da ljudima donesu radosnu vijest spasenja.