Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Usmjereni prema vječnim vrednotama

05.12.2011. 23:00
Usmjereni prema vječnim vrednotama


Neka nas sve okupljene na ovom svetom mjestu sv. Barbara potakne da svoj duh usmjerimo doista prema vječnim vrednotama. Da se istovremeno znamo ispravno koristiti ovozemaljskim vrednotama i ovozemaljskim materijalnim vrijednostima, istaknuo je don Dario Matak


Brojni privlački vjernici i hodočasnici okupili su se u nedjelju navečer u svetištu sv. Barbare, kako bi u zajedništvu i molitvi odali poštovanje svojoj nebeskoj zaštitnici i štovateljici.
Uz sudjelovanje donedavnog privlačkog svećenika don Ante Ivančeva homiliju je održao domaći župnik don Dario Matak.
Kako bi blagdansko slavlje proteklo u još ljepšem ozračju, potrudili su se pjevajući liturgijske napjeve članovi mješovitog župnog zbora privlačke Župe Rođenja Blažene Djevice Marije pod vodstvom Mirjane Mustać i Tomija Yesetia te članovi domaćeg KUD-a Privlaka.
– Danas na drugu nedjelju Došašća slavimo i blagdan naše župe, sv. Barbaru. Ona je bila ranokršćanska mučenica poput sv. Katarine, sv. Cecilije i sv. Stošije. Oko božićnog vremena, na prijelazu iz stare u novu liturgijsku godinu crkva nam ukazuje na prve ranokršćanske mučenike koji su bili prvi svjedoci Kristovi, rekao je don Dario Matak, dodajući da je sv. Barbara bila kći bogatog plemića, plemićkog roda, koja je upoznala Isusa Krista.
 – Nju je Isus prosvijetlio i oduševio tako da je odlučila njemu posvetiti cijeli svoj život. Njezina obitelj vjerovala je poganskim bogovima i bili su žestoko protiv njezinog obraćenja te su je svim silama nastojali odgovoriti od toga da krene za Kristom. Pogubio ju je vlastiti otac koji je bio ispunjen đavolskom mržnjom prema Isusu Kristu i prema njoj samoj. Posvjedočila je da su najveće vrijednosti za koje se isplati boriti u sadašnjem životu zapravo one nebeske. I zato neka nas sve okupljene na ovom svetom mjestu sv. Barbara potakne da svoj duh usmjerimo doista prema vječnim vrednotama. Da se istovremeno znamo ispravno koristiti ovozemaljskim vrednotama i ovozemaljskim materijalnim vrijednostima, da mi njima ne služimo, ne robujemo, nego da nam one služe u ostvarenju našega spasenja, istaknuo je don Dario Matak.
Svetkovina mučenice sv. Barbare okončana je zajedničkim druženjem svećenika i Božjeg naroda u predvorju crkve.