Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nadbiskup, gradonačelnik i župan dijelili obroke u pučkoj kuhinji

05.12.2013. 23:00
Nadbiskup, gradonačelnik i župan dijelili obroke u pučkoj kuhinji


Evo danas ima juhe, rižota, malo salate i feta kruha. Bude mi fino, ukusno i obilato, kazuje 63-godišnji Božidar Krizman kojeg smo jučer zatekli u Pučkoj kuhinji Sv. Vinka Paulskog gdje su u povodu Dana Volontera zadarski župan i gradonačelnik podijelili nekoliko porcija jela onima najpotrebitijima.
– Četiri godine dolazim u pučku kuhinju. Imam 600 kuna mjesečno od Centra za socijalnu skrb i to su mi jedini prihodi. Dolazim svaki dan, imam pravo na jedan obrok, ručak. Večeru nemam jer sam sam. I onda pojedem i to mi je dosta. A ako imam nešto doma, onda bacim dva jaja na tavu i gotovo. I ništa drugo. I sada stisni se koliko god možeš da ti noge ne ozebu! – kazuje Krizman, zahvalan na dobročinstvu djelatnika pučke kuhinje za koje ima samo riječi hvale, a koje je prošlog Božića darovao ni manje ni više nego djelima svoga brata, akademskog slikara Alda Krizmana.
Svaka pomoć potrebitima je dobrodošla, istaknuo je ravnatelj Caritasa don Ivica Jurišić koji je jučer dočekao predstavnike gradske vlasti.
– Ako netko želi ja pozivam neka dođe i pomogne, pogotovo kada ide distribucija hrane kada se može pomoći u nošenju hrane nekome, možda malo počistiti i oprati. Ponekad i samo jedna topla riječ kada se nosi hrana je značajna, poručio je Jurišić.
U Pučkoj kuhinji Sv. Vinko Paulski trenutačno imaju tri volontera, te još jednog u Benkovcu. Za sam rad u kuhinji ni nemaju više prostora, no pomoći se može i na način da se hrana donese korisniku, istaknuo je.
Broj korisnika zadarske pučke kuhinje kreće se od oko brojke od 320 korisnika, doznajemo:
– Neki odustaju, neki novi dolaze. Ta brojka je u porastu u odnosu na vrijeme prije deset godina kada smo otvorili i kada je bilo sto obroka. Što se tiče kapaciteta kuhinje možemo raditi i više, no nadam se da to neće biti potrebno. Financijski se pokrivamo, potpomaže nas Grad i Nadbiskupija stoji iza nas tako da za sada još uvijek funkcioniramo, zaključio je ravnatelj Caritasa.
– Biti volonter je plemenit osjećaj. Čestitim svima onima koji svoju ljubav, rad i doprinos besplatno daju u ovoj zemlji. U drugim zemljama to je još i razvijenije i mislim da se svi skupa moramo dati kako bi se on razvio i u nas još bolje i još više, poručio je gradonačelnik Božidar Kalmeta.