Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nakon svake akcije bogatiji za osmijeh djeteta

05.12.2013. 23:00
Nakon svake akcije bogatiji za osmijeh djeteta


I ove godine članovi zadarskog Lions cluba na svom Božićnom balu tradicionalno organiziraju i humanitarnu akciju koja je posvećena Udruzi za autizam u Zadru, a bal će se održati u subotu u hotelu Falkensteiner Funimation na Boriku.
– Doprinos ovoj humanitarnoj akciji može se dati dolaskom na bal, darivanjem zgoditaka za lutriju i novčanim donacijama. Inače, sredstva se na balu, otvorenom i za sve ljude dobre volje, uvijek prikupljaju na isti način. Dio ide iz cijene ulaznice koju svi plaćamo, ostalo je od prodaje lutrije i aukcije. Lutrijske zgoditke dobijemo od brojnih tvrtki, ustanova, poduzetnika i pojedinaca. Za aukciju su ove godine svoje slike darovali uvaženi zadarski umjetnici, članovi našeg kluba – Marija Višić Guina i Joso Špralja kojima se pridružila i poznata fotografkinja Mare Milin – pojasnila je tajnica zadarskog Lions kluba, Davorka Mezić.
Mezić je dodala i kako je Udruzi za autizam potrebna pomoć, a članovi njihova kluba su je spremni pružiti jer je to i inače glavni kriterij pri izboru njihova humanitarnog djelovanja – pomoći onima kojima je to potrebno.
Naime, Udruga za autizam želi unaprijediti kvalitetu života osobama s takvim poremećajem, posebice djeci kako bi se kroz ranu intervenciju, obrazovanje i osposobljavanje, uspješno integrirali u zajednicu. Pomoć trebaju i njihovi roditelji. Udruga ima prostor u kojem treba urediti i opremiti igraonicu za boravak djece pod stručnim nadzorom, za mjesto svakodnevnog druženja, igru i rehabilitaciju.
Lions klub u Zadru postoji već 15 godina i do sada su njegovi članovi uvijek nesebično pomagali brojnim bolesnim i siromašnim pojedincima i obiteljima, dječjim vrtićima i školama, bolnici, udrugama i sportskim klubovima. Sredstva se prikupljaju organiziranjem različitih akcija, iz članarine članova kluba i iz dodatnih vlastitih izdvajanja.
– Imamo i trajne akcije, među prvim takvima je bila skrb za konja Ronina u Udruzi za terapijsko jahanje Vihor. Gotovo deset godina smo osiguravali njegove godišnje potrebe, a glavninu sredstava smo dobivali na klapskim koncertima. Humanitarne božićne balove priređujemo od osnivanja kluba i na njima smo prikupljali sredstva za razminiranje, za Sigurnu kuću, opremanje prostora plesnih i alternativnih udruga, nabavku računala za slabovidne osobe, za udrugu liječenih ovisnika, opremanje buduće poliklinike za zaštitu djece, za ženski košarkaški klub i Odbojkaški klub invalida. Četiri smo godine novčano pomagali mladoj Matei na studiju suvremenog plesa u Salzburgu, svake godine osiguramo boravak za jedno ili dvoje djece u ljetnom kampu za dijabetičare, a u projektu razmjene mladih u svoje domove primamo mlade iz svijeta. Trajna, s posebnim odjekom u javnosti, je akcija “Za ljepši Uskrs svima”. Naime, već sedam godina uljepšavamo taj blagdan brojnim zadarskim obiteljima, u prosjeku njih 20 u kojima bude od 70 do 80 djece. Takve akcije donose radost uzajamnog darivanja i nakon svake od njih smo bogatiji za osmijeh djeteta – rekla je Davorka Mezić.