Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Stigli ruski helikopteri

05.12.2013. 23:00
Stigli ruski helikopteri


Jučer je u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i u Zemuniku završilo dvodnevno uvježbavanje letačkih posada helikoptera Mi-171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a Lučko iz Zagreba i letača spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja.
Naime, do sad su letači spašavatelji HGSS-a uvježbavani na sličnim izgledom, helikopterima Mi-8MTV, a ovo je njihovo prvo uvježbavanje na helikopterima koje je hrvatska nabavile iz Rusije na temelju prebijanja kliriniškog duga. Prednost  Mi-171 Sh ili tzv. „ešova” je u tome što imaju dizalicu SLG-300 koja omogućava zbrinjavanje unesrećenih dok helikopter lebdi u zraku.
Uvježbani i na Mi-8
Uvježbavalo se 46 letača spašavatelja iz HGSS stanica Split, Zadar, Karlovac, Ogulin, Rijeka, Makarska, Zagreb, Požega i Orebića koji su već obučeni za akcije spašavanja helikopterima Mi-8 MTV. Oni su dva dana  uvježbavali ulaz i izlaz letača spašavatelja u helikopter, te traganje iz zraka, spuštanja GSS-ovaca iz helikoptera tehnikom „rappelling (abseiling)”, kao i spašavanje unesrećenih tehnikama “fix line” i “steel rope” s dizalicom SLG-300.
Inače, 93. zrakoplovna baza sa HGSS-om sudjeluje u akcijama traganja i spašavanja sa helikopterima Mi-8 MTV, a da se obukom za akcije spašavanja sa helikopterom Mi-171 Sh povećavaju mogućnosti spašavanja unesrećenih.
– Ovo sve radimo kako bi u stvarnim situacijama bili što učinkovitiji i uigraniji. Akcije spašavanja u pravilu su iznimno zahtjevne i traže dobru obučenost i spremnost kako letačkih posada HRZ i PZO tako i letača spašavatelja HGSS-a. Po razvijenim sposobnostima u svjetskom vrhu helikopterskog traganja i spašavanja i provedbi humanih misija, rekao je načelnik stožera 93. zrakoplovne baze pukovnik Davor Tretinjak.
Suradnja HGSS i HRZ
Pročelnik za helikoptere pri HGSS-u Srđan Vrsalović, inače član splitske stanice GSS-a ocijenio je surdanju s HRZ-om doista dobrom.
–    Suradnja u akcijama spašavanja nikad nije bila upitna. Na helikopteru Mi-8 MTV radimo već dugi niz godina, no preobuka koju radimo na helikopteru Mi -171 Sh za nas je veliki i dobar iskorak jer nam ovaj helikopter pruža dodatne mogućnosti u spašavanju unesrećenih” naglasio je Vrsalović. Vrsalović je između ostalog mislio i na postojanje pokretne rampe za ukrcaj i iskrcaj, koju imaju ešovi, a koju nisu imale tzv. „osmice” čime je kvaliteta sustava traganja i spašavanja u Hrvatskoj podignuta je na još višu razinu.