Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Udruge udružene u cilju zapošljavanja

05.12.2013. 23:00


Osnaživanje uloge udruga u poticanju zapošljavanja i razvoja ljudskog potencijala u Zadarskoj županiji glavni je cilj projekta “B.hive: Ujedinjene organizacije civilnog društva za razvoj ljudskih potencijala” financiranog iz Europske unije kojeg je jučer predstavio Eko-Zadar, udruga koja je nositeljica projekta.
Četvero novozaposlenih
Kako je jučer na predstavljanju rekla Taida Garibović, voditeljica projekta i članica Eko-Zadra, dva su specifična cilja projekta.
– Prvi je osnažiti kapacitete udruga u županiji osnivanjem Saveza udruga u kojem će se educirati i zaposliti četiri osobe. A drugi specifični cilj je promocija volontiranja u svrhu osvješćivanja da se na taj način kvalitetno može steći iskustvo i biti konkurentniji na tržištu rada, rekla je Garibović.
Projekt “B.hive” vrijedan je 187.358 eura, od čega se iz Europskog socijalnog fonda financira 94 posto u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja” iz IPA IV Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. Provođenje projekta je počelo u listopadu i traje 20 mjeseci, to jest do lipnja 2015., a u tom razdoblju radit će se na nekoliko aktivnosti. Kako je rekla Garibović, Savez udruga je već osnovan, njezin je predsjednik Vedran Miočić Stošić, a u tijeku je uređenje prostorija u Zrinsko-Frankopanskoj ulici.
– Osobe koje će se zaposliti u Savezu educirat će se za knjigovodstvo, web dizajn, odnose s javnošću i pisanje projektnih prijedloga i njihove će usluge moći besplatno koristiti najmanje petnaest udruga s područja Zadarske županije koje ne moraju nužno biti i članice Saveza. Objavit ćemo javni poziv za udruge i napraviti selekciju. Sljedeća aktivnost je educiranje 60 članova tih istih udruga za pisanje projektnih prijedloga, poznavanje rada na računalu, menadžment udruga i volontera i prezentacijske vještine, kazala je Garibović.
Natječaj za logo
Posljednja aktivnost se odnosi na uključivanje volontera u rad udruga kroz promociju volonterstva uz izradu letaka i promo materijala o koristima volontiranja, održavanje radionica o volontiranju u zadarskom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje…
– Osim toga, organizirat će se sajam udruga te Dan otvorenih vrata udruga te izraditi web portal’Volunteer Exchange’ (‘Razmjena volontera’) na kojoj će se udruge i volonteri moći povezati, rekla je Garibović.
Projektni tim, uz voditeljicu, čine Aćim Pavić, njezin asistent, zatim predstavnici partnera na projektu: Jelena Buzov, predstavnica HZZ-a Područni ured Zadar, Nikolina Mičić, predstavnica Grada Zadra, Danijel Pavić, predstavnik županije i Renata Marušić, predstavnica Razvojne agencije Zadarske županije. Uz navedene, partner na projektu je još i Centar za humanistička istraživanja.
Naziv projekta “B.hive” označava košnicu koja simbolizira cilj ovog projekta. Na stranicama Eko-Zadra do 9. prosinca je otvoren natječaj za izradu loga za projekt, a odabrani logo nagradit će se s 500 kuna.