Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar je u boljoj situaciji u ABA, nego u A-1 ligi

05.12.2016. 23:00
Zadar je u boljoj situaciji u ABA, nego u A-1 ligi


Bolje je bilo nego što sam očekivao – nakon utakmice protiv Karpoš Sokolija izjavio je trener Zadra Neven Plantak, koji je priznao da se pribojavao svog debija na klupi momčadi s Višnjika. Zašto? Dva su razloga navedena.
1. Karpoš Sokoli je sastav koji je u posljednja tri kola, nakon uvodnih poraza, slavio protiv Budućnosti i Cedevite, a tri četvrtine se odupirao Crvenoj zvezdi.
2. Samo tri dana treninga s novim trenerom pred važan dvoboj.
Ipak, ispostavilo se da problema nije bilo. Zašto?
1. Igrači su uspjeli vrlo brzo, i brže nego što sam očekivao kaže Plantak, pohvatati konce.
2. Karpoš Sokoli nije izgledao kao momčad koja uopće može ozbiljnije zaprijetiti Zadru. Naime, radi se o tipično šuterskoj momčadi koja igra po načelu: ako ide super, ako ne, onda smo nastradali. Na sreću na Višnjiku su izgledali kao i u većini dosadašnjem dijela prvenstva, a to je značilo da nije išlo pa su nastradali.
Očito je dolazak Plantaka djelovao kao pozitivan šok. Igrači su tijekom cijele utakmice igrali jako dobro, a nekoliko crnih rupa koje su se događale u napadu, ispravljali su odličnom obranom. Napokon da se i to dogodilo ove sezone.
– Mi moramo gristi u obrani svih 40 minuta. U napadu će nekada ići, nekada će ići manje dobro. Ali u obrani nema razloga da ne budemo pravi – objasnio je novi strateg Zadra, koji nema dovoljno vremena da uživa u svojoj prvoj pobjedi, prije svega jer ga očekuje velik broj utakmica u malom vremenu.
Prvo što slijedi je gostovanje Gorice sutra u 19 sati. Na sreću ta utakmica zadarskoj momčadi i novom treneru može idealno doći za dodatno uigravanje, jer je Gorica jedna od najslabijih momčadi u ligi i sigurno neće biti opasan protivnik, iako će i sam Plantak u najavi utakmice pozvati na oprez. Što mu je i dužnost i što igrači svakako moraju shvatiti da se i protiv A-1 ligaša mora igrati ozbiljno. A i samo stanje na ljestvici govori da Zadar u A-1 ligi ne stoji najbolje. Naime, ispred su šibenski klubovi Šibenik i Jolly te Split s omjerom 8:1. Cedevita ima dva poraza, kao i Cibona, dok je Zadar na omjeru 5:3, kao i Zagreb, koji je teško nastradao na svom terenu protiv Šibenika.
U ABA ligi situacija je znatno bolja. Zadar je sedmi s omjerom 5:7, a ispod su i Krka (s utakmicom manje) i Mega Leks i Mornar i Olimpija i MZT i Karpoš Sokoli. Proteklih godina, kada je jedan klub ispadao i kada je uvijek bila jedna momčad za klasu lošija, već sada bi se mogao slaviti ostanak u ligi.
Ove godine mnogo je momčadi slične kvalitete i mnogo momčadi može dobiti jedna drugu, tako da se mora posebno zapeti i ne dopustiti nikakvo opuštanje i nikakav kiks. Pogotovo ne kod kuće. Situacija je dobra, ali ne toliko dobra da garantira potpuno miran sat. Dovoljno je spomenuti da u ABA ligi Zadar u idućem kolu ide ne gostovanje kod Olimpije pa na gostovanje kod FMP-a pa dočekuje Budućnost, nakon čega gostuje kod Crvene zvezde, a onda igra kod kuće s Cedevitom. U niti jednoj od tih utakmica Zadar nije favorit, a poznato je da Zadrani i nisu baš najuspješnija momčad na gostovanjima.