Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Držite lopove!

06.01.2011. 23:00


Na “zamorištu” Mosor na dionici autoceste Dugopolje – Ravča ovih je dana javnost zastala zaprepaštena i bez daha pred zahodima od suhoga zlata, a političari se uspuhali vičući: držite lopove!
Naime, pred zatvorenim vratima “svemirskih” zahoda, otvorila su se vrata predizborne utrke te su se nadvikivali zakleti antikorupcijski ratnici HDZ i SDP.
Kao da su tek sada ispisane fakture s basnoslovnim cijenama školjki, umivaonika, držača sapuna i papira, četki, pred famoznim zahodom koji je plaćen 3,5 milijuna kuna mnogima je postalo mučno, a “kraljevski” WC – zatvoren.
Lete čudni računi pa sad svi strepe što li će sljedeće uskovitlati antikorupcijski vjetar.
Jer ako su u WC-u na odmorištu u školjke bačene tolike kune, logično je zapitati se kako su “pozlaćivani” neki veći projekti.
Ako je suditi po tome da je, usprkos zdravoj pameti, moralu i domoljublju, predugo prevladavalo mišljenje da je nesposoban onaj tko ne zna od majčice države ukrasti, onda ne čudi da na svim razinama uskrsavaju lopovi, sitni i krupni. Svima im treba ući u trag, u protivnom bi premijerkino zaklinjanje u borbu protiv korupciije, nakon velike pljačke, postalo velika prevara koju joj birači ne bi oprostili.
Valjda to znaju i u HDZ-u i u SDP-u pa zato ovih dana spočitavaju jedni drugima zahode, tržnice, autocestu, stanove, vile, crne i druge fondove…
A kada ih sluša malom čovjeku biva još gore jer se počne pitati ima li u politici nedodirnutih korupcijom i je li narod dobio vlast kakvu (ne) zaslužuje.
Vrlo glasni Željko Jovanović, SDP-ov zastupnik i predsjednik Nacionalnog antikorupcijskog vijeća pred paljbom HDZ-ovih ministara branio je svoje, kako reče, poštenim radom stečeno imanje, a ministri Kalmeta, Milinović, Bačić i Mesić morali su slušati Jovanovićeve oštre optužbe o HDZ-u kao kolijevci u kojoj se godinama njiše, diše i raste korupcija.
Da će prebrojavanje stotina tisuća eura ušteđevine, stanova, umjetnina, vila i automobila biti jedna od okosnica predizborne kampanje posve je jasno pa bi bilo dobro da izađe na vidjelo što je tko u politiku donio, a što je u njoj priskrbio od svoje političke “plaćice”. S tim da je lako izračunati kako se i od one političke plaće teško može živjeti na previsokoj nozi.
Treba se nadati da je vrijeme kada građani šute i gledaju s tupim (pod)razumijevanjem da neki političari imaju povlastice, veze i dobro uhodane poslove te se bogate, a nitko im ne smije ništa reći, zauvijek prošlo, jer nikad nije bio dublji jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju.
A osjećaj nepravde zna za birače biti vrlo motivirajući.
Stoga, rekonstruirana Vlada, a posebno premijerka Kosor, za koju kažu da je dala zeleno svjetlo za antikorupciju, pa je tako “pao” i nekad njezin veliki prijatelj, nedodirljivi Sanader, mora sve usmjeravati prema rasvjetljavanju afera u svim “dvorištima”, jer ukoliko se opet samo napune ladice, a nekim političarima i dalje ne odlete sjedalice, HDZ će izgubiti izbore.
I HDZ i SDP valjda su sada shvatili da u siromašnoj zemlji višemilijunski zahodi na autocesti, građani doživljavaju kao metaforu lopovluka za kojom treba “pustiti vodu”!