Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Surać: Ne želim se nametati, ali mislim da bih bio uspješan sportski direktor

Autor: Drago Bajković

06.01.2013. 23:00
Surać: Ne želim se nametati, ali mislim da bih bio uspješan sportski direktor

Foto: Vedran SITNICA



Radim posao koji obožavam i dokle god bude tako i dok budem ocijenio da svojim igrama, treninzima, savjetima i ostalim pomažem ljudima oko sebe moja nogometna karijera će trajati – kazao je Surać


Što reći o Jakovu Suraću, kapetanu prvoligaša sa Stanova, a da to već nije poznato. Dovoljno je pogledati njegovu statistiku ili bolje reći “osobni karton” i sve će biti jasno i najvećem nogometnom laiku. Jer, Jakov Surać ravno 20 sezona igra u Prvoj HNL, što je gotovo nevjerojatan podatak. Sa 37 godina, 9 mjeseci i 27 dana na svojim plećima najstariji je igrač Prve HNL, ali i među najboljima. U Zadru je on svojevrsna ikona, smjernica mladim igračima i njihov najveći oslonac, a s druge strane desna ruka trenera Ferde Milina na travnjaku. Neizostavno pitanje na početku ovoga razgovora jednostavno je bilo ‘kada će kraj’?
– Ja sam vojnik Nogometnog kluba Zadar. I tu ću biti do onoga trenutka dok budem potreban klubu – odličnog raspoloženja bio je Jakov.
– Radim posao koji obožavam i dokle god bude tako i dok budem ocijenio da svojim igrama, treninzima, savjetima i ostalim pomažem ljudima oko sebe moja nogometna karijera će trajati. Mislim da dobro razlučujem stvari i da mogu osjetiti trenutak kada više ne budem pružao ono što se od mene očekuje. Ne vjerujem da ću dočekati zvižduke s tribina, jer kada osjetim da se u kontinuitetu vučem po travnjaku odmah ću kopačke objesiti o klin.
Ove sezone često ulazite s klupe i često momčadi dajete ili dodatni impuls ili “stanete na loptu” u teškim trenucima.
Budućnost
– Što se tiče moje fizičke spreme mogao bih bez većih problema igrati svih 90 minuta, međutim, cilj je da što više pomognem klubu i treneru, a to podrazumijeva da ne želimo gušiti igrači, već im dati prigodu da skupljaju iskustvo i napreduju kao igrači. Zato najčešće u ovoj sezoni ulazim s klupe koja me ni na jedan način ne opterećuje. Uostalom, i na treninzima imam svoju ulogu i sve to skupa kod mene stvara ogromno unutarnje zadovoljstvo. I zato još uvijek nema kraja mojoj karijeri.
Ipak, sigurno ste razmišljali što će biti kada kopačke objesite o klin? Mnogi sugeriraju da bi Jakov Surać bio idealan sportski direktor NK Zadra?
– Naravno da sam svjestan da se kraj moje igračke karijere približava. Trenutačno posjedujem A licenciju za trenera, a dok sam aktivan igrač ne mogu do Pro licencije. Nikada se nisam nametao ni u jednom poslu, jednostavo sam takav. Ali, ako već inzistirate odgovorit ću na pitanje. Smatram da bih bio uspješan sportski direktor NK Zadra upravo zbog činjenice da poznajem taj posao, da imam brojne kontakte s igračima i menadžerima, i da silno volim NK Zadar. I sklon sam toj opciji te smatram da bih taj posao obavljao profesionalno. Ali ponavljam, ne želim se gurati, vidjet ćemo što će biti po završetku moje igračke karijere. Neke stvari jednostavno dođu po nekom logičnom slijedu.
Zadar je trenutačno desetoplasirana momčad Prve HNL što i nije loše s obzirom na jako loš start?
– Prije tri mjeseca nitko ne bi vjerovao da ćemo polusezonu završiti na 10. mjestu. Dogodio se jedan pozitivan šok s promjenom trenera, drugačiji pristup treninzima i jednostavno je upalilo. Dizali smo se kroz svaki trening i nakon nekog vremena to je počelo davati rezultate i na utakmicama. Pomalo mi je žao što je u prosincu nastupila stanka u prvenstvu jer smo bili u odličnoj formi i siguran sam da bi takvi bili i rezultati u nadolazećim utakmicama. Jednostavno smo napravili čudo, ali vrlo je važno naglasiti da tu ne smijemo stati.
Kako uspoređujete bivšeg i sadašnjeg trenera, Dalibora Zebića i Ferdu Milina? U čemu je sadržan taj šok koji vas je pokrenuo?
– Kao prvo ne želim ih uspoređivati jer su različiti treneri. Ali naglašavam i jedan i drugi su uspješni treneri s perspektivom. Zebić je dokazao da mu je Zadar na prvom mjestu, jer je znao prepoznati trenutak kada je došlo do svojevrsnog zasićenja i dao je ostavku. I na tome, kao i svemu onome što je napravio za klub mu skidam kapu. A Ferdo Milin je jednostavno napravio pravo malo čudo u nastavku prvenstva. Svojim maksimalnim radom i razumijevanjem situacija momčad je vratio iz mrtvih, uhvatio priključak s tada otpisanom momčadi, i uz put stigao izbaciti Dinamo iz Kupa i štošta. Doveo nas je u situaciju koja je jako dobra s obzirom na to gdje smo se nalazili. Siguran sam da će se s njim nastaviti u pozitivnom ritmu i u nastanku sezone.
Trener Ferdo Milin je naglasio da su Zadru potrebna tri igrača, po jedan u svakoj liniji, a očekuje se i povratak Terkeša i Cona, koji su prošli dugačak put oporavka.
Ostanak u Ligi
– Slažem se s tom konstatacijom našeg trenera. Smatram da trebamo osvježiti momčad s 2 – 3 igrača, ali vrlo važno je reći da to budu igrači koji su željni dokazivanja i koji će ginuti na svakom treningu i utakmici. Zadru trebaju samo ambiciozni igrači. O kvaliteti Terkeša i Cona ne treba previše polemizirati, oni su se već dokazali, samo je pitanje koliko će im vremena trebati za povratak u pravi ritam. U svakom slučaju to je veliki dobitak za Zadar. Oni se sigurno neće naljuti kada kažem da u ovome trenutku s obzirom na njihovo stanje ne mogu biti prevaga u momčadi, ali očekujem da se kroz svaki trening dižu i da stvore još jaču konkurenciju u momčadi.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU