Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar bez Marinkovića i Vladovića nije imao šanse

06.01.2017. 23:00
Zadar bez Marinkovića i Vladovića nije imao šanse


Košarkaši Zadra, moglo bi se reći očekivano, poraženi na Višnjiku od Cedevite. A malo tko je očekivao da i mogu dobiti, pošto su se ozlijeđenima Jakovu Vladoviću i Marku Jurici, priključili gripozni Ivan Marinković, koji niti nije bio u rosteru te Ivan Vraneš koji nije mogao igrati. Ali Zadar je odigrao odlično prvo poluvrijeme, odnosno veći dio prvog dijela, što zbog velikog entuzijazma s kojime su igrači Ivana Plantaka ušli u utakmicu, što zbog dosta loše i spore Cedevite. Imali su košarkaši Zadra solidno vodstvo u većem dijelu prvog poluvremena, ali su ga samo u nekoliko minuta ispustili i na odmor otišli s +1. A u trećoj četvrtini dopustili su Cedeviti seriju 13:2 i odvajanje na deset razlike. Plantakovi igrači su u 34. minuti čak stigli i na -3, a nakon toga imali i kontru koju nisu iskoristili. No, na kraju je mnogo bolje i pametnije poteze radila Cedevita, a Zadar se ipak ispuhao i nije uspio stići do prilike za preokret.
Cedevita je u utakmicu ušla s Lukom Babićem i Markom Arapovićem, igračima koji su bili ozlijeđeni i koji očito nisu bili spremni na dobru utakmicu. S druge strane Plantak je očekivano Mislava Brzoju stavio na „jedinicu”, Lovru Mazalina i Ivana Ramljaka „vani”, a u reket Borisa Baraća i Kristijana Krajinu.
Barać je zakucao za 7:4 i bio u prvoj četvrtini vrlo raspoložen te je stvarao velike probleme Arapoviću, koji ga nije mogao čuvati. S druge strane Cedevita je promašila velik broj otvorenih šuteva, ali imala je i Boatrighta, koji ih je sam držao u igri, što koševima, što asistencijama. Ali najbolji igrač Cedevite je već u sedmoj minuti došao do druge osobne pogreške pa ga je zamijenio Katić. Zagrepčani su odmah ušli u problem s organizacijom napada, a Zadar je koševima Ramljaka i Mazalina stigao na 17:13, a bezidejnost Cedevite u napadu i konfuziju u obrani, pogotovo kada je Veljko Mršić stavio zonu Zadrani su uspješno kažnjavali i minutu prije kraja prve četvrtine poveli 22:15, što je i bio rezultat na kraju prvih deset minuta. U igru je ušao i Lovre Bašić, ali i Mario Špaleta koji je zamijenio Krajinu, koji je također stigao do druge osobne.
Popustila obrana
A dvije trice je pogodio Lovre Bašić i Zadar je u 13. minuti poveo 30:22 i igrao jako dobro. Danak neiskustvu plaćao je Špaleta koji se lavovski borio, čak i zabio četiri koša u tom razdoblju, ali je izgubio i dvije lopte. Za Cedevitu su Shurna i Krušlin zabili tricu, a Begić dvicu nakon skoka u napadu i Zagrepčani su se približili na 35:32. Zadarskom strategu to je bio dovoljan razlog da pozove minutu odmora. Iako Cedevita i dalje nije igrala dobro, ipak je Zadar malo popustio u obrani s rotacijama i to se osjetilo na rezultatu. Ali Bašić je igrao kao da nije imao jako dugu pauzu i odmah nakon minute odmora zabio tricu i dodao dodatno bacanje i Zadar je opet imao solidnu prednost.
Cedeviti se vratio Boatright, ali Zadar je i dalje igrao kao u transu pa je Krajina zakucao za 43:35. Bašić je otišao na zasluženi odmor, a u igru se vratio Mazalin i Zadar je izgubio dvije lopte za redom. Cedevita je završnicu poluvremena odigrala mnogo bolje, naravno na krilima Krušlina (dvije trice) i Boatrighta, koji je u zadnjoj sekundi pogodio za samo +1 Zadra na poluvremenu (47:46).
A treća četvrtina nije mogla početi lošije za Zadar. Niz izgubljenih lopti, loših šuteva i bolja igra Cedevite u oba smjera rezultirala je serijom gostiju od 13:2, tako da je odmah Plantak morao u igru staviti Bašića, jer Brzoja nije mogao dobro voditi napade Zadra. Uspjeli su se nakon toga Zadrani oduprijeti i preko Baraća, Ramljaka i Mazalina stići na -6, ali James je tada pogodio novu tricu, Boatright i Begić slobodna bacanja i Cedevita je odjurila na, do tada najvećih, +13 (73:60), Špaleta je pogodio svoj šest koš nakon skoka u napadu za 62:73 na kraju treće četvrtine, koju je Cedevita dobila 27:15.
Promašena kontra
Obranili su dobro Zadrani prva dva tri napada, zabio je i Ramljak iz izolacije nakon preuzimanja, nakon toga i Mazalin dva bacanja i tricu, te je Zadar je stigao na podnošljivih samo -4 (69:73), a seriju je prekinuo Begić s dva slobodna bacanja. Koristili su tada Zadrani činjenicu što je Cedevita ponovo igrala bez Boatrighta, kojeg je, loše, mijenjao Katić. Zadar je u 34. minuti tricom Ramljaka stigao na samo -3 (72:75), a isti igrač je i imao priliku iz kontre smanjiti rezultat, ali na žalost nije uspio. I kazna je stigla. Vratio se Boatright, Cedevita je ponovo počela igrati. Amerikanac u redovima Zagrebačke momčadi prvo je asistirao sunarodnjaku Jamesu na tricu pa je pogodio slobodna bacanja pa je asistirao Krušlinu za dvicu i Cedevita je povela ponovo deset razlike, a nakon druge trice Muse i 88:75 dvije minute prije kraja. Kod Zadra su najučinkovitiji bili Barać sa 17 i Ramljak sa 16 koševa, dok je Mazalin dodao 14. Ryan Jamar Boatright zabio je 27, uz pet asistencija i bio nerješiva enigma za košarkaše Zadra.
 
ZADAR- CEDEVITA 80:94
(22:15, 25:31, 15:27, 18:21)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja:2700.
ZADAR: Bašić 15, Vraneš, Jelenković, Krajina 7, Špaleta 6, Brzoja 7, Tomas, Barać 17, Ramljak 16, Vrkić, Mazalin 14. Trener: Neven Plantak.
CEDEVITA: Krušlin 12, Boatright 27, Katić 3, Babić Žganec, Musa 14, Bilan 6, Shurna 5, Begić, Arapović, James 13. Trener: Veljko Mršić.