Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

U potragu krenuo i Stipe Božić, no izgubio mu se trag

Autor: Irena Jurjević

06.02.2009. 23:00
U potragu krenuo i Stipe Božić, no izgubio mu se trag

Foto: Filip BRALA



Potraga je u kasnim popodnevnim satima poprimila zabrinjavajuće razmjere Naime, nakon 17.30 sati kada je Vinko Prizmić, pročelnik GSS-a, posljednji puta razgovarao sa Božićem, izgubljen je svaki kontakt s alpinistima.


Pripadnicima GSS-a i Specijalnoj policiji u subotu popodne u potrazi za nestalim zrakoplovom pridružilo se šest iskusnih alpinista predvođenih Stipom Božićem. Cilj alpinista bio je da se sa helikopterom spuste što bliže Crljenom kuku, na čijem širem području se pretpostavlja da je i nestala Cessna, ipak potraga je u kasnim popodnevnim satima poprimila zabrinjavajuće razmjere  Naime, nakon 17.30 sati kada je Vinko Prizmić, pročelnik GSS-a, posljednji puta razgovarao sa Božićem, izgubljen je svaki kontakt s alpinistima.
Božić je tada kazao kako zbog teških vremenskih uvjeta odustaje od daljnje potrage, odnosno odlaska prema Crljenom kuku gdje se pretpostavlja da je pao zrakoplov te da se vraća natrag u odmorište u kojem će provesti noć.
Crljeni vrh je visok oko 1660 metara i nalazi se na dalmatinskoj strani Velebita, a  alpinisti su se planirali podijeliti u dvije grupe. Sa sobom su ponijeli dovoljno opreme, uključujući i šator, a Božić je poručio da se neće vraćati dok ih ne pronađu, naravno ako to bude razumni rok od nekoliko dana.
Prizmić je nakon kontakta sa Stipom Božićem kazao da su alpinisti došli do Crljenog vrha, no kako će se, zbog nemogućnosti da razviju šator zbog olujnog vjetra brzine i do 150 km/h, najvjerojatnije vratiti u kanjon Paklenice te nastaviti potragu sutra. Ipak, nakon toga je prestao svaki kontakt, no Prizmić smatra da je gubitak komunikacije u ovakvim uvjetima nije neobična stvar te da nije potrebno stvarati nepotrebnu paniku. Ipak, vremenski uvjeti na Velebitu u subotu navečer nisu bili nimalo obećavajući.