Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Život se slavi svaki dan

06.02.2011. 23:00
Život se slavi svaki dan


Već duži niz godina u povodu Dana života posjećujemo zadarsko rodilište. Na neki način, ovo je poticaj i drugim institucijama da daruju majke i bebe u rodilištu. Osim toga, to je prilika da se još jednom upozori na slab natalitet, kazao je don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije


U povodu Dana života koji se obilježava prvu nedjelju u veljači, djelatnici Caritasa Zadarske nadbiskupije i ove su godine posjetili rodilište zadarske Opće bolnice i darivali majke i bebe koje su tamo zatekli.
Benkice, tutice i higijenske potrepštine ugodno su iznenadile majke, a fritule i kroštule iz Pučke kuhinje zasladile su svima u rodilištu dan.
Don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, rodiljama je podijelio tridesetak darova.
– Već duži niz godina u povodu Dana života posjećujemo zadarsko rodilište. Iako život počinje već sa začećem, u rodilište posjetimo bebe na početku života, a na blagdan Gospe Loretske posjetimo stare i nemoćne osobe na samom kraju života, smještene na gerijatriji u bolnici u Biogradu. Caritas ove simbolične darove prikupi vlastitim sredstvima i ponešto od donacija. To si možemo priuštiti barem jednom godišnje. Na neki način, ovo je poticaj i drugim institucijama da daruju majke i bebe u rodilištu. Osim toga, to je prilika da se još jednom upozori na slab natalitet, kazao je Jurišić.
Dr. Zdenko Matas, zamjenik voditelja rodilišta, zahvalio je Caritasu uime svih rodilja i izrazio nadu da će se ova lijepa tradicija nastaviti.
Dr. Linda Pavić, voditeljica Odjela neonatalogije Opće bolnice Zadar, istaknula je da im tutice i benkice koje su dobili od Caritasa jako puno znače.
Život se, posebice u rodilištu, slavi svaki dan. U siječnju se u zadarskom rodilištu rodilo 155 djece, među kojima je i sedam blizanaca. Kako je rekla dr. Pavić, lani je u zadarskom rodilištu na svijet došlo 1.759 beba, što je za 50 manje no godinu prije.