Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Učenici preko Facebooka dogovorili da neće doći na nastavu

06.02.2012. 23:00
Učenici preko Facebooka dogovorili da neće doći na nastavu


Usprkos najavama kako će se školska nastava u ponedjeljak održati, dio srednjoškolaca u jutro  se nije pojavio u svojim školskim klupama. Nastava zbog nedolaska učenika nije održana u Gimnaziji Jurja Barakovića, a odgođena je i popodnevna smjena. Navodno, zbog i više nego uspješne organizacije učenika preko Facebook školskih grupa. Do ravnatelja Ranka Artukovića nismo uspjeli doći kako bismo provjerili tu informaciju, no za ‘krnji’ sastav jutarnje smjene Facebook krivi ravnatelj gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević:
-Učenici se jednostavno dogovore tako na Facebooku i ne dođu na nastavu. Mi to praktički ne možemo spriječiti, kazuje, dodajući kako mu ne smeta to što su učenici ostali doma, već njihov dolazak do škole da bi naposljetku uz nagovor kolega otišli doma ili u kafić. Sveukupno, na nastavu u gimnaziju Vladimira Nazora došlo je oko pedeset posto učenika:
-Možda ima i malo zbunjujućih informacija u medijima. Jer, kada na televiziji kažu da u Dalmaciji nema nastave, to zbunjujuće djeluje na učenike, iako su sve ceste i pristupi školi očišćeni.
Za tu su se pobrinuli djelatnici škole, koji su u čišćenje krenuli u nedjelju navečer te u jutarnjim satima u ponedjeljak.
-Kako je naše dvorište ogromno, a imamo svega tri, četiri lopate, napravili smo staze prema Foši i prema Ravnicama. Pristup će se proširiti još u popodnevnim satima tako da se planira redovno održavanje nastave za utorak, ukoliko to vremenske prilike budu dopuštale.
U ponedjeljak obvezu dolaska i ostanka na nastavi uglavnom su ispoštovali samo gimnazijalci Vladimira Nazora. Na velikom odmoru zatekli smo u dvorištu dvadesetak djevojaka i mladića iz te škole koji su sniježne nanose na dvorištu iskoristili za rekreativno grudanje. Razredi su uglavnom puni polovično, iako ima i onih razreda čiji su učenici  u potpunosti izostali s nastave, doznali smo od jedne grupica gimnazijalki koju smo zatekli na ulazu u zgradu.
Nastava u njihovoj školi naknađivat ukoliko bude za to potrebe, kazuje ravnatelj Šimičević. On će stanje sa učeničkim izostancima sa svojim profesorima provjeriti naknadno:
– Vrtići rade, osnovne škole rade. Nije normalno da srednje škole ne rade. Temperatura je dobra, ništa ne pada. No, ako dijete preko vikenda nije izašlo vani zbog snijega, onda je u redu i da ne dođe u školu. Ipak,  mi ovdje imamo slučajeve da su svi učenici iz udaljenih mjesta poput Polače, Starigrada, vrsi i Selina došli u školu, dok neki iz Zadra nisu. Iako, to je njihov odabir i ja nikad ne bi želio da se nešto dogodi nekome od učenika na putu prema školi, kazao je Šimičević.
Radna atmosfera, ali u kaputima, bila je prisutna u osnovnoj školi Petra Preradovića. Naime, kako se radi o zgradi građenoj za vrijeme talijanske vladavine, prostorije imaju jako visoke svodove zbog čega je potrebno dulje vrijeme da se škola zagrije, kazuje ravnatelj Milan Marasović:
– Kotao ne može raditi cijelo vrijeme, mora se odmoriti preko noći i zato je hladnije, pojašnjava. U osnovnu školu Petra Preradovića došlo je oko osamdeset posto učenika.
-Vjerojatno im je bilo malo teže doći, a i svatko se boji. Da su uvjeti dobri – nisu, kazuje Marasović, dodajući kako grijanje škole radi, no zadovoljavajuća temperatura još nije prisutna.
-Teško je pametno procijeniti u ovoj situaciji, mi smo poduzeli sve što smo mogli da bude ugodno, kazuje ravnatelj čiji djelatnici su se još u nedjelju uz pomoć djelatnika Čistoće dali u čišćenje prilaza školi kako bi djeci u ponedjeljak pristup u jutarnjim satima bio nesmetan.
S druge strane, hladnoće su stvorile nepremostive neprilike i osnovnoj školi u Sv. Filipu i Jakovu (područnoj i matičnima) na čijim stranicama je postavljena obavijest o odgodi nastave za ponedjeljak i utorak, dok će se za srijedu odlučiti naknadno. Kao razlozi za odgodu navedeni su smrzavanje vodovodnih cijevi i vremenske neprilike, a zbog potonjeg škola je nastavu morala odgoditi i u petak.


 VRANČIĆ ZVAO ŠIMUNIĆA ZBOG DVORIŠTA SREDNJIH ŠKOLA


Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić u nedjelju je obišao dvorišta zadarskih osnovnih škola koje su u nadležnosti Grada kako bi provjerio jesu li prilazi očišćeni:
-Ravnatelji su zajedno s pročelnikom za školstvo očistili sva dvorišta i imam informaciju kako je devedeset posto djece bilo na nastavi u ponedjeljak ujutro, kazao je gradonačelnik, dodajući kako je kontaktirao i pročelnika za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivana Šimunića te zamolio da se očiste i ostala školska dvorišta u nadležnosti Zadarske županije.
Jučer se nastavio i daljnje čišćenje grada, i to onih dijelova koji se nisu uspjeli očistiti tijekom posljednjih dana. Kako bi se grad što šrije doveo u prvobitno stanje, Vrančić je stoga još jednom apelirao na građane da se uključe u čišćenje prolaza ispred svojih dvorišta i ulaza.