Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ne postoje savršeni roditelji

Autor: Irena Jurjević

06.02.2013. 23:00
Ne postoje savršeni roditelji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Najbolji roditelji koje dijete može imati su oni koji ispravljaju svoje pogreške kad ih uče


S tobom je sve u najboljem redu, volimo te takvog kakav jesi i uživamo u tvojoj prisutnosti – najvažnija je poruka koju dijete mora dobiti. Ako ona izostane, posljedice su jasno vidljive u kasnijim fazama razvoja, poručuje dr. Polona Bencun Gumzej, specijalistica školske medicine i Family lab trenerica na predavanju udruge Humani studio održanom u utorak u Gradskoj knjižnici Zadar.
Uz nagrade i kazne dijete postaje – objekt
Bencun Gumzej nastavlja dalje kako većina metoda odgoja na “tržištu” ima osnovu u bihevioralnoj psihologiji. Uključuju uglavnom kaznu i nagradu, čime dijete postaje objekt:
– To je nezdravo i za dijete i za roditelje te za njihov odnos.
Umjesto toga Bencun Gumzej navodi dva načina kojima roditelji mogu umanjiti učestalost prepirki i konflikata, dok u isto vrijeme pružaju djetetu priliku da razvije povjerenje u vodstvo odraslih:
– Kada dijete kaže ‘hoću sam’, dobar odgovor glasio bi: ‘Super! Slobodno mi reci ako ti zatreba pomoć!’
Kada dijete kaže ‘ne’, dajte mu minutu-dvije vremena i vidjet ćete kako se ‘ne’ mijenja u ‘da’.
– Jer, ako djeci nije dopušteno reći ‘ne’, jedino što im preostaje je složiti se, a time baš kao i odrasli gube svoje dostojanstvo, zaključuje Bencun Gumzej, dodajući kako korištenje “time-out” metode može biti odlično rješenje, ali jedino ako ju zajedno koriste i roditelj i dijete:
Kada konflikt zapne u slijepoj ulici – u borbi za vlast, možete otići s djetetom u drugu prostoriju i zajedno sjesti i razmisliti o situaciji. Jer, često se dogodi kada odrasli uspiju na kratko zašutjeti, da dijete predloži konstruktivno rješenje, otkriva Bencun Gumzej, ističući kako je “relativno lako ‘slomiti’ dvogodišnje dijete kako bi se ponašalo lijepo i poslušno, ali takvi postupci nose visoku cijenu koja se očituje najkasnije pri ulasku u pubertet”. No, roditelji bi trebali upamititi i još nešto – zamisao o savršenim roditeljima je besmislena, kazuje:
Uspješna predavanja
– Najbolji roditelji koje dijete može imati su oni koji ispravljaju svoje pogreške kad ih uoče, zaključila je Bencun Gumzej.
Udruga Humani studio osnovana je prije više od godinu dana, radi populariziranja psihoterapijske djelatnosti u Zadru, a i šire. U to kratko vrijeme njezini članovi su održali više uspješnih predavanja i seminara na temu roditeljstva i umijeća komuniciranja te podigli internet portal sa stručnim člancima humani.com.hr. Više o samoj udruzi i njezinim aktivnostima možete doznati na njihovoj službenoj internet stranici www.humanistudio.hr.