Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Lice županice

06.02.2014. 23:00


Županica Marina Lovrić-Merzel zasigurno je zaboravila onu narodnu „gdje ima dima ima i vatre” jer da nije tako onda bi promislila kako razmišlja narod i shvatila kako je bez obzira što priča o svojoj nevinosti, SDP-u već nanijela političku štetu.
Umjesto toga, sisačko-moslovačka županica govori kako političke štete u njezinom slučaju nema jer to i nije slučaj nego kleveta Jasmine Jovev, bivše predstojnice njezina kabineta. Istaknula je samouvjereno i uoči sjednice Predsjedništva svoje stranke kako se nada da ima potporu kolega, no malo se jasne potpore čulo ovih dana dok plamsa nova afera i „prži” premijera Milanovića koji je nakon slučaja Linićevog pomoćnika Šegona došao u zapravo vrlo tešku situaciju jer ne može ni za svoje najbliže suradnike „staviti ruku u vatru”. Zar to nije prava politička šteta za vladajuću stranku koja se osim teških gospodarskih problema u posljednje vrijeme mora baviti aferama koje poništavaju i onu često korištenu mogućnost da se stranka kao do sada izdiže iznad HDZ-a ističući „vi ste krali, a mi ne krademo”?! Poštenje, moralnost i visoko podignuta letvica, kako se narugaše iz oporbe, toliko visoko podignuta da se ispod nje može provući i „thompsonovski” raspjevani veseljak, dvometraš Peđa Grbin, padaju u vodu.
Zbog pomoćnika Šegona se i fotelja ministra Linića, onog s najboljim rejtingom u Milanovićevoj Vladi, zaljuljala i “isprljala”, a onda je nakon toga još došla i ova optužba Jasmine Jovev da joj je županica naređivala da lažira račune. Milanović je morao priznati da će netko nakon rasvjetljavanja ove afere biti u velikom problemu jer nije riječ o liposukciji nego o pustošenju županijskog proračuna. Javna potpora Marini Lovrić-Merzel, od strane stranačkih kolega, mada ona tvrdi da je dobila, ipak se nije jasno čula, jer kako reče premijer, iako je osoba koja je optužuje radila u kampanji HDZ-a za lokalne izbore, ne znači da laže. Komadina se ogradio od potpore kazavši kako se u zaleđenom Gorskom kotaru izolirao pa o svemu malo zna, no onda i indikativno dodao kako se mora raditi odgovorno.
Lažne su utjehe SDP-ovaca da su toliko snažni da su imuni na ovakve optužbe svojih visoko pozicioniranih članova jer, reče Komadina, stranku ne čini pojedinac, ali zar stranka nije zbir pojedinaca koji je svojim radom reprezentiraju?! Stoga je iluzorno očekivati kako, bez obzira je li županica nevina, najnovija afera neće naštetiti Milanoviću koji za politički sud možda i ne treba čekati riječ pravosuđa.
Naime, Jovev je, kaže, dokumentaciju predala još lani, no županica nije pozvana u DORH ili USKOK i sve se valjda još izviđa. SDP-u, a i županici ukoliko je ovo što sada pokazuje njezino pravo lice, a onda i građanima, u interesu je da se što prije otkrije istina je li u Sisačko-moslovačkoj županiji bilo lažnih domjenaka na kojima se samo na papiru jelo i pilo jer ih nije ni bilo.
Bez obzira što su na političkoj sceni moguća podmetanja, logično je i pitanje zašto bi Jovev, mjesecima se igrajući istražiteljice i prikupljajući, kako reče, dokaze protiv županice, „napamet” izašla u javnost? Morala je dobro znati da će podići veliku političku prašinu, a da će kad se ona slegne, samo jedna izaći čista. Zasad je pred pravosuđem zadatak da riješi ovu nedoumicu i proglasi bolju glumicu.
Do tada premijer mora dobro promisliti na koji će način iz cijele situacije izaći manje politički oslabljen jer igranje na poštenje i povjerenje bio je njegov čest i čvrst adut.
Otišao je u smrznuti Gorski kotar „ohladiti glavu”…