Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pjesmu o mornaru koji gubi svoju djevojku izvest će na Valentinovo

06.02.2014. 23:00
Pjesmu o mornaru koji gubi svoju djevojku izvest će na Valentinovo


Radi se o osvježenoj pjesmi koju su izvorno napravili Milo Hrnić i Pero Picukarić, a u obrađenoj verziji, izvođač će biti Vili Kalmeta, dok je obradu i aranžman napravio Rikard Relja


Zadarski pjevač Vili Kalmeta ponovno je glazbeno aktivan. Ipak, samo zahvaljujući suradnji koju je ostvario sa svojim dugogodišnjim gitaristom Rikardom Reljom koji ga je ponukao na novi rad. Izniman talent za aranžmane i tekstove potaknuo je tako ovog pjevača da na Valentinovo u dvorani Krešimira Ćosića nastupi s jednom redizajniranom pjesmom iz starijih dana.
Naime, na koncertu Mladena Grdovića na Valentinovo gdje će Vili nastupiti kao njegov gost, ali i kao prijatelj i prvi susjed, Kalmeta i Relja predstavit će pjesmu “Odnilo mi more sriću”. Radi se o osvježenoj pjesmi koju su izvorno napravili Milo Hrnić i Pero Picukarić, a u obrađenoj verziji, izvođač će biti Vili Kalmeta, dok je obradu i aranžman napravio Rikard Relja.
Suradnja od pjesme “Materine riči”
– Radi se o jednoj starijoj ljubavnoj pjesmi, o mornaru koji gubi svoju djevojku. Nismo imali neku novu pjesmu i odlučili smo se za obradu. Ona je dosta izmijenjena od izvorne verzije, a Rikard je prepoznao da je to pjesma za mene, da odgovara mom sentimentu i načinu izvođenja, pojašnjava Kalmeta.
Nakon pjesme “Materine riči” za koju je glazbu, tekst i aranžman napisao Rikard Relja, a s kojom smo osvojili treće mjesto na festivalu Hrvatski pleter njihova suradnja je, kaže, krenula dalje.
Relja je inače dugogodišnji klavijaturist i u grupi More s kojom Vili Kalmeta i nastupa.
“Mandolina moga ćaće”
– Orijentirani smo na ljetne gaže u Zadru i okolici, u Šibeniku, Biogradu, Zatonu i Piniji. Za Novu godinu bili smo na Narodnom trgu u kombinaciji s Bepom Matešićem, prepričava Kalmeta koji je zadnji album “Kalmeta” izbacio 2001. godine. Nosio je naslov “Moja je pisma u konobi”, a novi obrađeni uradak peti je po redu od tad.
– Nakon ove obrade nastavit ćemo stvarati dalje, otkriva ovaj zadarski pjevač. U planu je napraviti još pet pjesama te na tržište izbaciti novi album. Dakako, u planu je i snimanje spota, no to će ići polako, dodaje.
Sada je u tijeku i dovršavanje nove pjesme “Mandolina moga ćaće”, koju Rikard Relja piše po istinitoj priči. Naime, njegov otac, inače poznati pjevač opernog glasa već pedeset godina pravi mandoline, a danas je aktivni voditelj sastava Pieta. Ukoliko pristignu dovršiti ju na vrijeme pjesmu će poslati, kažu, na Split i Šibensku šansonu, ako ne ove godine – onda iduće.