Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ukida se ured državne uprave Zadarske županije!

06.02.2014. 23:00
Ukida se ured državne uprave Zadarske županije!


Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave kojim će umjesto 20 ureda državne uprave okrupnjavanjem biti njih samo pet. Tako će, po tom Prijedlogu koji još mora proći saborsku proceduru, Ured državne uprave Zadarske županije pripasti pod takozvani Ured državne uprave I, zajedno sa Splitsko-dalmatinskom, Šibensko-kninskom i Dubrovačko-neretvanskom županijom. Iz Vlade kažu da se želi postići učinkovitija raspodjela poslova, bolja usluga građanima te financijske uštede.
Aktualni predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, Ivo Gregov, kaže da se za građane i ostale stranke ništa neće promijeniti, čak se neke stvari mogu i poboljšati.
– Neke će zahtjeve moći podnositi u matičnim uredima da ne moraju putovati iz svojih mjesta u Zadar, tako da bi građanima trebalo biti bolje. A kako će se to odraziti na djelatnike Ureda, ne može se reći dok ne prođe saborska procedura i dok ne dobijemo uredbu. To ne znači nužno da će biti otkaza, već manje rukovodećih mjesta, a posao će se rasporediti. Moram izraziti određenu skepsu prema tome što se najavljuje da će stručnost kadra biti bolje iskorištena jer teško mi je zamisliti da je bolje da na slučaju iz Makarske radi netko iz Zadra. Možda će u toj raspodjeli poslova jedni dobiti, a drugi izgubiti, kaže Gregov.
Zadarski župan Stipe Zrilić (HDZ) ipak smatra da novi prijedlog organizacije tog sustava za naše područje neće biti bolji i racionalniji zato što administrativno želi povezati dosta udaljeno i nehomogeno područje.
– O koncentriranju poslova u centar neke ‘buduće županije’ kao neprihvatljivom modelu već smo sve rekli i to više puta. Sve mi to izgleda kao neka borba za gore svih nas, umjesto da se traže bolja i kvalitetnija rješenja. Sustav državne uprave je važan za sve građane, njima služi i treba im biti što bliže. Ovako će koordinacija poslova državne uprave biti teža i slabija, a ujedno će i dostupnost upravnog sustava građanima biti teža i udaljenija, naglašava župan.
Zrilić ističe da se troši energija i vrijeme na stvari koje neće donijeti nikakvu društvenu korist.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU