Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sud dodijelio odštetu vozaču zaprege zbog pada nakon napada psa

06.02.2017. 23:00
Sud dodijelio odštetu vozaču zaprege zbog pada nakon napada psa


Mještanin Pakoštana A. K. nepravomoćno je prije nekoliko dana osuđen na plaćanje novčane kazne u iznosu većem od 60 tisuća kuna u parničnom sporu na Općinskom sudu u Zadru, Stalna služba Biograd na Moru, koji je privatnom tužbom protiv njega pokrenuo sumještanin T. S. Povod tužbi bio je događaj od 24. prosinca 2013. godine kada je lovački pas vrste doga canario u vlasništvu A. K. istrčao iz njegova dvorišta i napao konja koji je bio vezan za zapregu, kojom je upravljao tužitelj T. S., a kojom prilikom je tužitelj pao s konjske zaprege i zadobio teške tjelesne ozljede. Konj je, pak, nastavio kasati udarivši u ormarić sa strujom i u ogradu pokraj prometnice.
U obrazloženju presude sutkinja Tereza Mitrović navodi kako iz iskaza saslušanog svjedoka T. B., proizlazi kako je tog dana zajedno s tužiteljem prevozio sijeno u konjskoj zaprezi, te je prilikom prolaska javnim putem kraj kuće tuženika A. K. iz njegovog dvorišta istrčao pas i nasrnuo na konja, i to bez brnjice preko usta.
– Tom prilikom se konj preplašio i počeo skakati i trzati se, a tužitelj T. S. je, pokušavajući zauzdati konja povlačenjem uzdi, ispao iz zaprege jer su uzde popucale, a konj je pobjegao niz cestu. Tužitelj je zadobio prijelom noge i završio je na operativnom zahvatu, rekao je tada svjedok, čiji je suputnik u zaprezi tražio te mu je u presudi određeno primanje naknade za pretrpljenu neimovinsku štetu zbog povreda prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje, kao i imovinsku štetu na ime potrebne tuđe pomoći i njege, s obzirom da je sljedećih šest mjeseci proveo na bolovanju.
Tuženik A. K. u svom odgovoru na tužbu ističe kako se u cijelosti protivi tužbi i tužbenom zahtjevu, te kako njegov pas, čije ime je Tito, nije bio slobodan u dvorištu, već dobro osiguran u boksu.
– Po povratku kući za vrijeme objeda uočio sam kroz prozor kako Tito napada konja tužitelja T. S., pa sam istrčao iz kuće i vidio kako je tužitelj “zbačen” s kola, te je ostao ležati na cesti, dok je konj pobjegao. Pozvao sam Hitnu pomoć i odveo psa u boks, koji je još uvijek bio zatvoren i vratio se do unesrećenog. I dan danas mi nije jasno kako je Tito izašao iz zatvorenog boksa, u kojem je uvijek zatvoren, a on ga u šetnju uvijek vodi na povodcu, govori A. K., dodajući kako nije točno da je njegov pas borbeni pas, već da voli ljude i djecu.
U presudi se navodi i kako su okolnosti događaja Sud dovele u zaključak da pas tuženika, koji se slobodno i bez nadzora kreće dvorištem i izlazi slobodno na javni put, zasigurno predstavlja povećanu opasnost za okolinu. Posebno to vrijedi uzimajući u obzir njegove karakteristike, odnosno da je nesporno riječ o psu jakih kostiju, snažne čeljusti, snažnog temperamenta, a čija se pasmina koristi i u borbi pasa, čime isti predstavlja životinju od koje potječe povećana opasnost štete, odnosno da u konkretnom slučaju pas tuženika predstavlja opasnu stvar, za koju odgovara njezin imatelj – vlasnik.
U obrazloženju je navedeno i kako iz spisa Općinskog suda u Zadru proizlazi kako su 2015. godine potvrdili optužnicu Općinskog državnog odvjetništva protiv okrivljenog A. K., radi kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.