Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Benje jednako prvašića kao i lani, u Kašića 20 do 30 učenika više

06.02.2017. 23:00
U Benje jednako prvašića kao i lani, u Kašića 20 do 30 učenika više


U tijeku su predupisi djece koja u školskoj godini 2017./2018. kreću u prve razrede osnovne škole. Na području Zadarske županije u prve razrede upisuju se djeca koja do 1. travnja 2017. godine navršavaju šest godina te djeca kojoj je prošle godine odgođen upis u osnovnu školu ili su privremeno oslobođeni od školovanja.
U zadarskim osnovnim školama, kako su pojasnili pojedini ravnatelji, broj prvašića kretat će se kao i lani, iako će pojedine škole ipak upisati nešto više učenika u prve razrede nego prošle školske godine.
Čekaju prijave za produženi boravak
Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, jedna od škola s najvećim brojem učenika ove godine upisat će 149 učenika, iako, dodaje Marko Marin ravnatelj, brojka nije konačna.
– Tradicionalno ćemo ove godine, kao i prijašnjih, upisati između 140 i 160 učenika u prve razrede. U matičnu školu upisat ćemo 123 učenika u pet razrednih odjeljenja, 18 učenika u Područnoj školi na Puntamici i njih osam u Područnoj školi u Diklu. Možda ćemo ove godine dobiti i više učenika nego lani, a možda će i netko odustati i upisati se u škole koje imaju produženi boravak, pojasnio je Marin.
U OŠ Zadarski otoci broj prvašića ove godine bit će sličan prošlogodišnjem. Za sada imaju prijavljeno 106 učenika u matičnoj školi te dvoje u Područnoj školi na Silbi, dok im se nitko s Velikog Iža, gdje također imaju Područnu školu, još nije javio.
– Prošle godine upisali smo 116 učenika u pet prvih razreda te troje na otocima, dvoje na Silbi i jednog učenika na Ižu, prisjetio se Davor Barić, ravnatelj.
Porast na Poluotoku
Katica Skukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića, navodi kako za sada za upis u prvi razred imaju prijavljeno ukupno nešto više od 160 učenika u matičnoj školi te Područnim školama Bokanjac, Žeravi i Poljicima.
– Imat ćemo više prvašića nego lani, kada smo ih upisali 140, u četiri prva razreda u matičnoj školi i dva prva razreda u PŠ Bokanjac, dok je u Poljicima i Žeravi bilo po dvoje, troje učenika, kazala je Skukan.
Više učenika u prvim razredima imat će i u OŠ Petra Preradovića. Prošle godine u jedinoj školi na Poluotoku zajedno s Područnim školama u Kožinu i Petrčanima upisali su 62 prvaša. Ove godine na predupisima ih ima 77.
– U Područnoj školi u Petrčanima na predupisima smo imali troje djece, u Kožinu njih osam, a ostatak djece je u matičnoj školi. I ove godine imat ćemo sigurno tri prva razreda, kazala je Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ Petra Preradovića.
Upisi u prve razrede osnovnih škola obavit će se od 19. lipnja do 21. lipnja 2017. godine.