Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Naši pri Brančurniku

Autor: Ante Kolega

06.03.2010. 23:00


Sudionici Vincro-a iz Polače i pobjednici prvog međunarodnog susreta vinara, bili su gosti slovenskog ugostitelja Simona Hribernika u Ravnama na Koroškem, u njegovom tradicijskom obiteljskom, 300 godišnjem starom lokalu Brančurniku i predstavili svoje proizvode.
Tri prekrasne priredbe digle su samosvijest i osnažile samouvjerenost u dobre proizvode ravnokotarskih vinara, pršutara, sirara i uljara.
Nakon odavanja pošte blajburškim žrtvama, posjetili smo turističko selo Šentanel i jednu od mnoštva specijaliziranih kmetija, koja proizvodi izvrsnu jabukovaču, jabučnicu i jabučno vino. Razgledavajući muzej seoskih obrta dobili smo uvid, kako su se održala mala slovenska seljačka gospodarstva od 5-30 ha poljodjelskog tla. Jednostavno tako što uspješno nalaze dobre tržne proizvode.
Primjerice prevođenje starih sorata jabuka Bobovca Kanade, Božićnice u vrsne sokove, rakije, kvasine i vina i posebni zaštićeni proizvod jabučni moštek.
Mlijeko u skutu i sir, meso, u izvrsne prerađevine kobasice i slanine posebnih okusnih značajki.
Žito u vrhunski kruh i slastice.
Heljdu i proso ponovo otkrivaju u starim jelima.
Neka gospodarstva bave se ugostiteljstvom i seoskim turizmom, neki iznajmljuju posjed za pustolovni turizam, neki izrađuju spomendare, a mnogi prerađuju drvo.
Nakon posjeta rudarskom muzeju, zatvorenog rudnika olova Mežice, s preko 800 km podzemnih tunela u 23 kata, predstavili smo izvrsna ravnokotarska vina, koje oni ne proizvode, maslinovo ulje,  dalmatinski sir i pršut, koje obožavaju.
Ova uspjela priredba, kako je rekao načelnik Vito, pokazala je veliku prijemčivost naše ponude jela i pića na potražnju slovenskih putničara i dopunjavanje sukladnih gospodarstava dviju prijateljskih zemalja na našem putu u Europsku uniju.
Vaš Bage