Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stao pa nastavio uspon

06.03.2011. 23:00
Stao pa nastavio uspon


Ključno je bilo to što sam napokon odlučio zaliječiti ozljedu. Stao sam s treninzima i krenuo s rehabilitacijom. I od kada sam se oporavio, sve je krenulo nabolje. Igram jako dobro na turnirima. I ono što je najvažnije, pobjeđujem sve ono što trebam dobiti – smatra Gaćina


Zadarski stolnotenisač Andrej Gaćina napravio je mnogo više nego što su  se mnogi nadali. Sa svoje 23  godine stigao je do 53. mjesta  na svjetskoj rang ljestvici, no  onda se ipak dogodio manji  pad.
– Prestao sam gledati prema  naprijed. Kao da sam se zadovoljio time gdje sam i kao  da sam možda izgubio i ambiciju. Nisam više ‘grizao’ kao  onda kada sam bio 120. ili 150.  na svijetu. Činilo se da mi je to  dosta. Tada sam bio i prezadovoljan, a u sportu nikada  ne smiješ tako razmišljati. A  kada na taj način kreneš trenirati i igrati, normalno je da  se dogodi pad – iskren je  Andrej Gaćina, istaknuvši da  je na sreću prepoznao problem i na vrijeme reagirao.
Jaka konkurencija
– Bilo je to još nekih situacija koje mi nisu odgovarale. U zadnje vrijeme su  me napale i ozljede. Vratila  mi se ta bol u ramenu, a  nezgodno sam na jednoj utakmici Lige prvaka ozlijedio  skočni zglob. Nakon toga sam  i dalje nastavio igrati nespreman pa se situacija pogoršala. Malo me i gripa napala, tako da je to bio malo  buran period. No sada se  ploča ipak okrenula. Psihički  sam se vratio ‘unutra’. Analizirao sam problem i recimo  da sam maknuo te granice  koje sam valjda sam sebi postavio. Od tada sve ide prema  naprijed. Ponovo sam se vratio blizu najboljeg plasmana.  Sada sam 54. igrač svjetske  rang liste.
Posljednji period Gaćini je  zaista bio izvanredan. Nakon  odmora ponovo je krenuo s  vrhunskim rezultatima.
– Ključno je bilo to što sam  napokon odlučio zaliječiti  ozljedu. Stao sam s treninzima  i krenuo s rehabilitacijom. I  od kada sam se oporavio, sve  je krenulo nabolje. Igram jako  dobro na turnirima. I ono što  je najvažnije pobjeđujem sve  ono što trebam dobiti.
Posebno je impresivan bio  nastup na Pro touru u Dubaiju, jednim od najjačih  svjetskih turnira.
– Tu sam uspio stići do  osmine finala i ponovo sam  odigrao točno onako kako  želim. Kvalifikacije sam  prošao lagano, a uspio sam  dobiti i dva jaka Kineza, Chen  Weixinga koji ima austrijsko i  Li Hua koji ima singapursko  državljanstvo. Sve su to top  svjetski igrači. Tu sam stigao  do osmine finala, što je  odličan uspjeh u tako jakoj  konkurenciji. Možda sam i tu  mogao čak i još dalje, ali  iscrpili su me svi ti nastupi, a  mi u reprezentaciji nemamo  masera ili neku takvu osobu,  pa je i rehabilitacija mnogo  teža.
Možda i izravno na OI
Zadranina uskoro očekuje i  nastup na Svjetskom prvenstvu.
– Prije toga imam još dva  jaka turnira. U Poljskoj i Španjolskoj. Na ovom u Poljskoj  ću sigurno nastupiti, a želio  bih i otići u Španjolsku jer  pokušavam uhvatiti rejting  koji bi mi omogućio da na  Olimpijskim igrama u Londonu uđem izravno u glavni  turnir. Zato moram igrati na  što više ovakvih manifestacija.
Koliko mjesta vam nedostaje do tog cilja?
– Trenutačno sam 54. igrač  svjetske rang liste. Da bih to  uspio izvesti, moram stići najmanje do 45. mjesta.
Je li to dostižno?
– Smatram da je. Samo moram paziti da ne gubim od  igrača koji su lošije rangirani  od mene.
Svjetsko prvenstvo? Ambicije?
– Ne zamaram se previše.  Svjestan sam konkurencije.  Prije dvije godine sam ušao  među 32. Ne bih se žalio ako  ponovim taj rezultat. Ali ponavljam, nemam posebnog  imperativa.


Charleroi u problemima




Gaćina ima i vrlo dobru  sezonu u svom klubu, belgijskom Charleroiu. No  čini se da se bliži odlazak  iz Belgije.
– Što se tiče mojih igara,  tu sam potpuno zadovoljan. Prošli smo kao prvi  skupinu u Ligi prvaka, što  nitko nije očekivao, jer  smo poprilično slabija  momčad nego što smo bili  proteklih sezona. Jedino je  problem onaj financijski.  Klub je u problemima.  Plaća kasni. Vjerujem da  iduće sezone neću igrati  više tamo. Već je i trener  Dubravko Škorić najavio  odlazak, a on je i bio jedan  od razloga zašto sam  uopće došao u Belgiju.


 


U paru s Portugalcem Marcosom Freitasom


Odlične nastupe Gaćina ima i  u konkurenciji parova. Zajedno  s Portugalcem Marcosom Freitasom redovito stižete daleko na  turnirima.
– Nekako se poklopilo da zajedno igramo parove, jer su  njegovi suigrači već imali uigrane parove, a i ja sam ostao  bez para jer Zoran Primorac  sada mnogo manje igra u toj  kategoriji, jer svu svoju energiju  preusmjerava na pojedinačne  susrete. Pitao sam Freitasa bi li  igrao parove sa mnom i na taj  način je krenula suradnja. Obojica smo dobri igrači za parove,  što smo i dokazali kroz zadnje  nastupe. Triput smo dolazili do  polufinala Pro toura, a do sada  nas još niti jedan europski par  nije uspio svladati. Nažalost,  nas dvoje nećemo moći igrati  zajedno parove na Svjetskom  prvenstvu, jer u propozicijama  stoji da par mora biti iz iste  države. S druge strane, moći  ćemo igrati zajedno na Europskom prvenstvu.


Gaćina na ITTF ljestvici


Ožujak 2011. – 55., lipanj 2010 – 53, svibanj 2009 – 71, prosinac 2008 – 85, kolovoz 2007 – 211, prosinac 2006 – 279, listopad 2005 – 349, srpanj 2004 – 503, svibanj 2003 – 833.