Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sudsko vijeće zvat će Mesića za svjedoka

06.03.2012. 23:00
Sudsko vijeće zvat će Mesića za svjedoka


– U svanuće smo krenuli na otok, ali smo morali čekati da se obavi očevid. To je trajalo cijelo jutro jer je istražni sudac iz Šibenika došao tek iza podne. Očevid je trajao oko dva sata, a mi smo onda pomogli u transportu šest tijela helikopterom u Split – ispričao je GSS-ovac iz Šibenika, Teo Barišić


Saslušanjem svjedoka koje je predložio odvjetnik Maro Mihočević, a u ime obitelji stradalih vatrogasaca, danas je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje 45-godišnjem Draženu Slavici bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku optuženom za najveću hrvatsku tragediju poslije Domovinskog rata u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
O tragediji koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu svjedočila su trojica zadarskih GSS-ovaca i njihov kolega iz Šibenika.
Sva četvorica pozvanih svjedoka ispričala su gotovo identičnu priču od trenutka dojave tog kobnog dana oko 17 sati.
– Kada smo dobili dojavu o unesrećenim vatrogascima nismo znali o čemu se radi. rečeno nam je da se nalaze u vatrenom okruženju i da ih treba izvlačiti. Okupili smo se što smo najbrže mogli i krenuli smo prema zračnoj bazi u Zemuniku. Tamo smo više od sata čekali helikopter koji nas je trebao prebaciti na otok Kornat. Nadletili smo ga oko 19.15 sati i već je bio sumrak. Dolje smo vidjeli našeg kolegu Stipu Božića i Joška Klarića, oca pokojnog Dina. Nije bilo uvjeta za slijetanje, pa su blizu njih iz helikoptera iskočili dvojica naših kolega Neven Zrilić i Siniša Primožić. No, nažalost više ništa nisu mogli učiniti, pa smo mi svu četvoricu uz pomoć vitla skupili u “grozd” i spustili u obližnju uvalu odakle su oni kasnije vraćeni brodom. Mi smo se potom vratili u Zemunik – svjedočio je zadarski GSS-ovac, 42-godišnji Igor Mijailović.
Naglasio je kako on iz helikoptera nije vidio stradale vatrogasce jer je bio na takvoj poziciji. Na pitanje je li fotografirao mjesto događaja, odgovorio je kako jest fotografirao mjesto, ali ne i vatrogasce i to svojim mobitelom, a te je fotografije na njegov zahtjev mejlao odvjetniku obitelji stradalih, Maru Mihočeviću.
Njegov kolega Šime Jukić (32) potvrdio je kako je na mjestu tragedije vidio opožarenu površinu i nekoliko tijela vatrogasaca, dok je Ivica Galac također, iz zadarskog GSS-a rekao kako je on kad su nadlijetali vidio tri mrtva tijela.
Šibenčanin Teo Barišić (37) u to je vrijeme bio tajnik šibenskog GSS-a. On je toga dana izravno od šefa Vinka Prizmića dobio informaciju kako su vatrogasci ostali u okruženju te da možda ima i “težih posljedica u cijeloj toj priči”.
Kasnije su GSS-ovci uglavnom neslužbenim kanalima dobijali informacije da ima stradalih
– Bili smo “na čekanju” sve do oko 23 sata. Onda smo dobili informaciju da od nađenih vatrogasaca, jedan nedostaje. tek onda je odlučeno da se i nas prebaci na otok, a prebacili su nas policijskim brodom. U međuvremenu su nam javili da kako su interventni policajci PU Šibensko-kninske pronašli tijelo tog vatrogasca, a kasnije sam saznao de to bilo tijelo Gabrijela Skočića. Tada nažalost, više nije bilo potrebe za žurbom. Isrcali smo se u uvali Šipnat.
 U svanuće smo krenuli na mjesto tragedije, ali smo morali čekati da se obavi očevid. To je trajalo cijelo jutro jer je istražni sudac iz Šibenika došao tek iza podne. Očevid je trajao oko dva sata, a mi smo onda pomogli u transportu šest tijela helikopterom u Split – ispričao je Teo Barišić.
Suđenje se nastavlja i sljedeći tjedan. Sudsko je vijeće prihvatilo prijedlog obitelji za saslušanjem bivšeg predsjednika RH, Stjepana Mesića koji bi se u ulozi svjedoka na Županijskom sudu u Zadru, mogao pojaviti krajem mjeseca.


 SUĐENJE ILI ISTRAGA?




Svjedoci su i danas govorili o akciji spašavanja i izvlačenja stradalih vatrogasaca i opet po tko zna koji put  njihova svjedočenja nisu imala nikakve veze s optuženim Draženom Slavicom, tako da njegovo ime ni u jednom trenutku nitko nije spomenuo. Osim obitelji stradalih vatrogasaca, novinari gotovo svih zadarskih redakcija pomno prate svaku raspravu, a među njima se sve češće mogu čuti komentari kako se suđenje još na samom početku pretvorilo u istragu. Svjedoci i njima upućena pitanja iz rasprave u raspravu nemaju nikakve veze s činjeničnim opisom optužnice koja je Draženu Slavici stavljena na teret.