Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Glasovac: Plenković ne vidi što se u društvu događa

06.03.2017. 23:00
Glasovac: Plenković ne vidi što se u društvu događa


Poražavajuće izvješće State Departmenta za Hrvatsku za 2016. godinu objavljeno proteklog tjedna evidentno pokazuje kako su ljudska prava ugrožena. Izvješće donosi kako su u Hrvatskoj socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci kao i korupcija najčešći slučajevi kršenja ljudskih prava. Tu međutim, nije kraj pa se kao dodatni problemi navode sporost pravosuđa ili sporo rješavanje povrata imovine, prenatrpani zatvori, diskriminacija pri zapošljavanju homoseksualnih osoba te fizički napadi na pripadnike istospolnih zajednica, ali i diskriminacija osoba s invaliditetom, kršenje prava radnika, neisplata plaća… Popis je poprilično dugačak. Situacija je tim gora što smo država, članica Europske unije, po Ustavu demokratska, a s nizom slučajeva kršenja ili ugrožavanja temeljnih, ali i ostalih ljudskih prava građana.
Puno se učinilo u cilju zaštite ljudskih prava
U Vladi nisu bili pretjerano zabrinuti zbog ovog izvješća, ali su osudili sva kršenja ljudskih prava, dodavši kako će se poduzeti dodatne mjere u cilju zaštite i jačanja temeljnih ljudskih prava. Dakako, osvrnuli su se i na bivšu Vladu Zorana Milanovića, istaknuvši je odgovornom za ovakvo izvješće, dok su istovremeno različite marševe i skandiranja, zaboravili spomenuti.
Grozdana Perić, saborska zastupnica HDZ-a, s izvješćem State Departmenta, kaže, ne može se složiti, “ono ne odražava objektivno stanje u našoj državi”.
– Na neki način ovo izvješće je kopiranje stanja iz prethodnih godina jer su i prethodna izvješća bila slična ili ista. Puno se učinilo u cilju zaštite ljudskih prava i čini se i dalje što je i vidljivo u aktualnom trenutku. Situacija u Hrvatskoj je bitno drukčija u odnosu na prikazanu u ovom izvješću, kazala je Perić, dodavši kako se može postaviti i protupitanje koliko je relevantno da SAD iznosi ovakva izvješća dok se u toj državi očito krše ljudska prava i slobode otkako je Trump došao na vlast.
Smatra kako će izvješće za 2017. godinu biti bolje, te dodaje kako je i ovo za prethodnu godinu trebalo biti bolje od ranijih.
Plenkovićeva blaga, gotovo nikakva reakcija
Na ovu temu osvrnula se i Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a.
– Andrej Plenković treba preuzeti odgovornost za vođenje države. Izvješće se odnosi na razdoblje njegovog mandata. Nasilje, socijalna diskriminacija, kršenje prava žena, nacionalnih manjina, LGBT zajednice, stvaranje dubokih podjela na temama iz prošlosti i jačanje ekstremizma je rezultat šutnje i blage, gotovo nikakve reakcije, osude kršenja ljudskih prava od strane Andreja Plenkovića. On nije našao za shodno tri mjeseca odgovoriti na zahtjev pučke pravobraniteljice da se sastanu i tematiziraju stanje ljudskih prava. Vjerojatno smatra da problem ne postoji ili ne vidi dobro što se u društvu događa. Možda mu Trumpova administracija pomogne da konačno uvidi problem. Bez svijesti o problemu nema rješenja, zaključila je Glasovac.