Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mjerenje tlaka i šećera na Narodnom trgu

06.03.2017. 23:00
Mjerenje tlaka i šećera na Narodnom trgu


Hrvatska je jedna od brojnih država koja redovito obilježava Svjetski dan bubrega. I ove godine u organizaciji Upravnog odijela socijalne skrbi i zdravstva Grada Zadra, Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, Medicinske škole Ante Kuzmanića i Odjela nefrologije Opće bolnice Zadar, u četvrtak 9. ožujka u vremenu od 9 do 12 sati, na Narodnom trgu bit će upriličena akcija besplatne kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka.
Svrha obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o važnosti tog čudesnog organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života, te širenje spoznaje o tome da su bubrežne bolesti česte i opake, ali lječive. Glavna funkcija bubrega je uklanjanje otpadnih tvari metabolizma i suviška tekućine u organizmu. Svakog dana bubrezi imaju značajnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, proizvodnji crvenih krvnih stanica, održavanju čvrstoće kostiju i razgradnji nekih bjelančevina.
Od bolesti bubrega danas u svijetu boluje više od 500 milijuna osoba. Oko 1,5 milijuna osoba u svijetu žive zahvaljujući umjetnom nadomještaju bubrežnih funkcija – dijalizi. Samo u Hrvatskoj oko 4.000 osoba živi zahvaljujući gotovo svakodnevnom odlasku na hemodijalizu, a godišnje novih 600 do 700 započinje liječenje dijalizom zbog trajnog zatajenja bubrežnih funkcija. Na presađivanje bubrega kod nas i u svijetu u prosjeku se čeka oko sedam godina.
– Budući da do gubitka bubrežnih funkcija najčešće dolazi zbog šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka, svi bismo trebali na vrijeme kontrolirati razinu šećera u krvi i krvni tlak. Pozivamo stoga sve zainteresirane da se odazovu akciji, jer pravovremenim otkrivanjem znakova bubrežne bolesti značajno se usporava, pa čak i zaustavlja daljnje napredovanje bolesti, stoji u pozivu predsjednika Udruge dijaliziranih, transplantiranih i bubrežnih bolesnika Zadar Borisa Gambiraže.