Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odvajanjem otpada do manjih računa

06.03.2017. 23:00
Odvajanjem otpada do manjih računa


Građani Zadra u sljedećih 3 – 5 godina otpad će morati početi odvajati u tri različite kante. Uz postojeće kante za miješani komunalni otpad, svaki korisnik dobit će najprije dodatnu kantu za prikupljanje tzv. suhe frakcije otpada, a potom i kantu za odvajanje bio otpada. Cijena takvog prikupljanja otpada također će se promijeniti, a kako nam je potvrdio direktor Čistoće Drago Maračić, manju cijenu od postojeće plaćat će oni koji otpad budu odvajali, dok će oni koji se toga ne budu pridržavali kažnjavati i to na način da će im se povećati cijena odvoza.
Natječaj za nabavu komunalne opreme
– Sve ono što čeka naše građane stajat će u budućoj Vladinoj Uredbi o komunalnom redu, koju je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša. Nacrt ove uredbe ministar Slaven Dobrović predstavio je na dvodnevnom skupu HGK-ove Grupacije održavanja čistoće, koja je održana u Osijeku, na kojoj sam sudjelovao. Najavio nam je kako će ova Uredba za nekoliko tjedana krenuti s ‘e savjetovanjem’, na kojem zainteresirane strane mogu dati svoje primjedbe i prijedloge. Konačan tekst Uredbe potom će izraditi Ministarstvo zaštite okoliša, koje će takav prijedlog uputiti na sjednicu Vlade, koja će ga treba usvojiti, govori Maračić, dodajući kako će ova Uredba urediti samu uslugu odvoza otpada i njenu naplatu, što je bitno i Čistoći Zadar.
– Naglasak je stavljen na selekciju otpada i njegovo odvajanje. U tom smislu naša tvrtka kreće u projekt opremanja vozila i čipiranja kanti. Grad Zadar dobiva obvezu određivanja kako pružiti uslugu građanima, a već smo krenuli s održavanjem niza međusobnih sastanaka. Sigurno je kako će svaki korisnik dobiti dodatnu kantu za odvajanje suhe frakcije otpada, metala, tekstila, papira…, priča direktor Čistoće, koji je rekao kako se njihova tvrtka već pripremila za veliki natječaj za nabavku komunalne opreme, koji priprema Fond za zaštitu okoliša.
Iz EU 500 milijuna eura
– EU je za ovu namjenu za cijelu Hrvatsku osigurala 500 milijuna eura, što znači da novca ima dovoljno. Nadam se kako ćemo u sljedećih godinu, najviše dvije godine, svim našim korisnicima osigurati ovu uslugu. Odvajanje otpada, koje zasad obuhvaća plastiku i papir, iz godine u godinu je sve više prihvaćeno među korisnicima, pri čemu nam brže raste količina prikupljenog papira. Njega godišnje prikupimo više od tisuću tona, polimera oko 250 tona, a tekstila i obuće 20 tona, ističe Maračić, koji je kazao kako se provodi i pilot projekt prikupljanja bio otpada, kojim su zasad obuhvaćeni Crno, Novo naselje Bokanjac i Bokanjac.
– Ostale gradske četvrti u projekt ćemo uključiti početkom rada Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, u okviru kojeg će biti i kompostana za preradu bio otpada. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Ovu vrstu otpada, pak, nećemo prikupljati s otoka, budući da bi to bilo preskupo, već ćemo tamo korisnicima dijeliti kompostere, govori direktor Čistoće, dodajući kako imaju obvezu završiti sanaciju odlagališta Diklo u roku od godinu dana od početka rada Centra u Biljanima Donjim, nakon čega bi se, uz reciklažno dvorište koje Grad Zadar trenutačno gradi u zoni Gaženica, drugo takvo dvorište izgradilo na prostoru sadašnjeg odlagališta.