Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prihvatit će se sve preporuke konzervatora i ocjenjivačkog suda

06.03.2017. 23:00
Prihvatit će se sve preporuke konzervatora i ocjenjivačkog suda


Prije 15-ak dana u Gradu Zadru održan je radni sastanak na temu otklanjanja primjedbi u idejnom urbanističko-arhitektonskog rješenju uređenja gradske Tržnice u Zadru. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grada, konzervatori i autori. Podsjetimo, Grad Zadar je kao investitor naručio natječaj kojeg je provelo Društvo arhitekata Zadra (ZDA). Prvu nagradu dobilo je rješenje arhitekta Hrvoja Njirića i njegove grupe arhitekata i inženjera koje su činili: Iskra Filipović, dipl. ing. arh. Nikola Radeljković, dipl.diz. i Sven Jonke dipl.diz. Suradnici bili studenti arhitekture Domagoj Mlinarić, Ivan Siništaj, Ian Kruezi, i dipl.ing.arh. Irma Šmuc.
No jedan od članova ocjenjivačkog suda, konzervator Nenad Rimanić je ustvrdio kako postavljanje linearnog slijeda stupovlja na nadstrešnici i na novoj zgradi zatvorene tržnice nije prihvatljivo. Također, betonski nosači povezani platnima za zaštitu od atmosferilija oblikovno i materijalno su neadekvatni, a funkcionalno upitni. Nova zgrada s istakom (ostakljeni balkon) u prostor Zlatarske ulice nije u skladu s konzervatorskim uvjetima čuvanja vizura, stajalo je u mišljenju konzervatora Rimanića.
Zaštita od kiše
U konačnici su i u ocjenjivačkom sudu zaključili da će budući projekt biti bitno drugačiji od idejnog rješenja koje je među svim prispjelim radovima najmanje loše.
Međutim, kako nam kaže zamjenik pročelnika za graditeljstvo Matko Segarić, sastanak je bio pripremnog karaktera, ali su se sve strane složile da će se ukloniti zamjerke i prihvatiti neke sugestije u izradi projekta rekonstrukcije Gradske tržnice u Zadru.
– Kriteriji i upute za doradu idejnog rješenja koje je definirao ocjenjivački sud u osnovi se slažu i s primjedbama konzervatora. Primjedbe ocjenjivačkog suda su kazivale kako treba poboljšati detalj odvođenja oborinskih voda s ciljem potpune funkcionalnosti. Prostor tržnice u cijelosti će se zaštititi od kiše koja može prodirati kroz prostore mimoilazećih tendi. Potrebno je riješiti probleme koji mogu nastati u ekstremnim uvjetima kao što su nalet jakog vjetra ili snijeg. Posebnu pozornost treba posvetiti odabiru materijala ‘tendi’ i tehnologiji njihovog održavanja zbog čišćenja i jednostavnog korištenja, rekao je Matko Segarić, dodajući kako će mišljenje konzervatora koje tek treba biti napisano, jer se projekt realizira u zaštićenoj povijesnoj jezgri, biti dodatan dokument s kojim će se ići u projektiranje i ishođenje lokacijske, pa u konačnici građevinske dozvole.
U skladu s tim sigurno će uslijediti još nekoliko radnih sastanaka.
Izbjegavanje konačnih rješenja
No u ocjeni rada stružnog žirija između ostalog se kaže kako je očita namjera izbjegavanja volumena i konačnih rješenja kako bi se omogućila promjena korištenja prostora prema trenutnim potrebama. Zaključuje se kako prostor nije kavez za samo jednu funkciju. Prostor tržnice artikuliran je postavom četiri uzdužna konstruktivna niza svjesno predimenzioniranih armiranobetonskih greda i alterirajućih stupova, koji su ujedno nositelji infrastrukture i strukture segmentiranih mimoilazećih tendi. Primarno, tende omogućavaju nužan komfor korisnicima tržnice, a izvan radnog vremena, njihovim nestajanjem, omogućen je niz različitih programiranih ali i spontanih aktivnosti u prostoru. U daljnjoj razradi projekta, imperativ je postizanje potpune funkcionalnosti tendi. Klupe za prodaju oblikovane su promišljeno, vodeći se načelom funkcionalnosti, fleksibilnosti i neutralnosti, umjesto nametljivosti i samodopadnosti.