Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čitaju se priče, pjeva, crta, glumi i uči

Autor: Branko Božić

06.04.2010. 22:00
Čitaju se priče, pjeva, crta, glumi i uči

Foto: Branko BOŽIĆ



U Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu od prosinca prošle godine održavaju se igraonice za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta. Igraonice volonterski vodi učiteljica razredne nastave Marija Dubrović. Od početka rada knjižnice djeca su, zajedno sa svojim roditeljima, vjerni korisnici knjižnice, tj. igraonice koja se nalazi u sklopu dječjeg odjela i gdje se mogu naći, osim slikovnica i igračke koje privlače najmlađe. Zahvaljujući volonterskom radu Marije uspjela se ostvariti ideja o redovitim organiziranim aktivnostima za djecu. Ponedjeljkom i petkom u knjižnici se okuplja dvadesetak djece od četiri do osam godina. Čitaju se priče, pjeva, crta, glumi, uči. Zajednička igra i usmjereno učenje razvijaju socijalne vještine, nekima je to prvo samostalno druženje s vršnjacima izvan kuće, prvo odvajanje od roditelja.
Većina aktivnosti započinje razgovorom i usmjerenom pričom. Ponekad su to klasične bajke uz čiju pomoć djeca razvijaju maštu te usvajaju osnovne pojmove dobrog i lošeg ponašanja, ponekad kratke priče iz svakodnevnog života u kojima se i sami mogu prepoznati i koje im pomažu da prevladaju svoje velike nedoumice. Pomoću likovne radionice koja je gotovo uvijek dio dječjeg učenja, djeca realiziraju usvojene pojmove i ostvaruju likovne sklonosti. Između ostalog, tako je i učenje likovnih tehnika integrirano u igru i druženje. Ovakvi oblici rada s djecom pomažu i roditeljima da upoznaju svoju djecu u novim situacijama te da i sami usvoje određena znanja o učenju kod djece.
Tih dana knjižnica je ispunjena dječjim glasovima, veselim razgovorima, pjesmom, usklicima, ukratko dječjim veseljem, a izložbeni panoi knjižnice pršte zanimljivim i šarenim dječjim likovnim radovima.