Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nakon odlaska Ryanairova zrakoplova zatvorena cesta preko piste

Autor: Siniša Klarica

06.04.2010. 22:00
Nakon odlaska Ryanairova zrakoplova zatvorena cesta preko piste

Foto: Adam VIDAS



Radnici Cesta Zadarske županije danas su zatvorili cestu koja je vodila preko rulnice Zračne luke Zadar. Točno u 10 sati, otkriveni su novopostavljeni prometni znakovi koji upućuju vozače da više nije moguće prometovanje prema Zemuniku Donjem iz pravca ZL Zadar. Cesta se najprije zatvorila na županijskoj cesti 60-40 tzv. „new jersey” betonskim blokovima. Prvi je zatvoren zemunički spoj s nerazvrstanom cestom koja vodi do rulnice. Istovremeno, pripadnici aerodromske policije blokirali su prilaz od ulaza u Zračnu luku Zadar, upučujući vozače na obilazni pravac ili popularnom Kalmetinom ili cestom D1, pa preko Murvice i Smokovića do Zemunika Donjeg.


– Došao je i taj dan kad je ostvaren san dug 40 godina. Zatvara se cesta čiji promet je predstavljao izravnu ugrozu kako zračnog tako i cestovnog prometa. Nekima je to izgledalo simpatično, ali za nas je ovaj prijelaz uvijek značio opasnost. Do kraja tjedna očekujemo da će biti postavljena zaštitna ograda koja će onemogućiti ulazak kako ljudi tako i životinja. Do tad će se promet po postojećim procedurama tj. u vrijeme prelaska zrakoplova rampa će se spuštati, rekla je danas direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač.
Direktorica nije htjela posebno komentrati pitanje je li ovo posljednja procedura koja se morala provesti prije zatvaranja pregovora o poglavlju Poglavlja 14. Prometna politika, ali je dodala je da je obveza koja se odnosila na ZL Zadar, ovim zatvaranjem ceste ispunjena. Pri tom je dodala da je u 40 godina, bilo dosta nesreća, zalijetanja u ograde, pa i prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Samo u posljednjih 8 godina, kaže Katica Pupić Bakrač, bilo je preko 20 nesreća. Tijekom travnja očekuje se i dolazak EU komisije koja bi trebala verificirati zatvaranje ceste, koja je trebala biti zatvorena još 1. travnja, ali se zatvaranje odgađalo zbog manjeg broja letova. U sezoni, naglašava Katica Pupić Bakrač ZL Zadar bilježila je dnevno i do 100 prelazaka zrakoplova preko ceste. Nakon ovog zatvaranja ide se u proširenje rulnice s 18 na 24 metara, a pri kraju je izrada idejnog projekta produljenja tzv. vojne piste za nekih 500 metara, čime bi ZL Zadar mogla primiti i najveće putničke ztrakoplove. Na drugu stranu, opremanje civilne piste opremom za instrumentalno sletanje morat će, kaže Katica Pupić Bakrač, pričekati neka bolja vremena. Zadnji zrakoplov koji je danas prešao preko nezatvorene ceste bio je Ryanairov Boeing 737-800 na liniji za Oslo.