Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od Sali preko Zadra do Preka, a živi kraj radnog mjesta s kojeg su ga premjestili!

06.04.2016. 22:00
Od Sali  preko   Zadra do  Preka, a  živi kraj  radnog  mjesta s  kojeg su  ga  premjestili!


– Činjenica da živim blizu Doma bila je prednost, a život na otoku čak je bio jedan od uvjeta pri zapošljavanju. I sve je bilo dobro dok nije trebalo naći posao jednoj osobi, iako je sistematizacijom poslova za ovo radno mjesto predviđen samo jedan djelatnik, kaže Buturić
Djelatnik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, Ivo Buturić, zaposlen u podružnici Sali, ravnatelja Doma Grgu Šošu prijavio je za  mobbing!
Obrativši se našoj redakciji s povećom hrpom dokumenata kojima želi  potkrijepiti svoju prijavu, Buturić kaže kako istoga dana svu dokumentaciju uz prijavu protiv ravnatelja šalje Ministarstvu socijalne politike i Inspektoratu rada.
– Ne mogu više izdržati, na bolovanju sam zbog Šošinog šikaniranja.  Znam da riskiram posao, ali javnost mora znati što se događa u Domu za  starije u Zadru! Ovo što su meni napravili klasična je priča do koje je  došlo da bi nekog uhljebili, a mene se rješili preseljenjem na drugo radno mjesto do kojeg krećem ujutro u ranu zoru, a vraćam se navečer u devet sati – kaže Buturić.
Tvrdi kako nije problem ni u putovanju na podužoj relaciji Sali – Zadar  – Preko, koliko u činjenici da bi pristankom na premještaj sudjelovao u  sumnjivom načinu zapošljavanja koje se sada želi zataškati.
Najbolji kandidat
– Prije pet godina kao najbolji kandidat na natječaju primljen sam u  podružnici Doma u Salima na mjesto kućnog majstora, vozača i dostavljača. Prednost je bila što sam branitelj i činjenica da živim svega stotinjak metara od Doma, pa najbrže mogu stići na hitne intervencije. To se  kasnije pokazalo spasonosnim, primjerice, kada sam za najvećih ljetnih  vrućina brzom intervencijom izbavio iz zaglavljenog lifta 14 staraca od  kojih je nekima već pozlilo. Činjenica da živim blizu Doma bila je prednost, a život na otoku čak je bio jedan od uvjeta pri zapošljavanju. I sve je  bilo dobro dok nije trebalo naći posao jednoj osobi, iako je sistematizacijom poslova za ovo radno mjesto predviđen samo jedan djelatnik. Mene su zbog njega premjestili u Preko i time počinje moja višemjesečna  kalvarija – prepričava Buturić, pokazujući dokumentaciju poslanu Inspektoratu, Ministarstvu, ali i Upravnom vijeću Doma od kojega je također tražio pomoć.
Objašnjeno mu je da su dva kućna majstora u podružnici Doma u Salima previše, te da mora putovati u podružnicu u Preku:
Mora kasniti
– A način na koji traže da tamo radim je sulud! Ujutro bih se u Salima  trebao ukrcati na brod u 6.20 sati, doputovati u Zadar i tamo se ukrcati u  trajekt za Preko. Isti taj put prolazim i za povratak kući u koju bi došao  navečer iza devet sati. I onda oni govore o razvoju otoka, a ovim me potezom žele osuditi na život u podstanarstvu u Zadru ili otkaz jer je neizvedivo čak i prvim brodom iz Sali na vrijeme preko Zadra stići na posao  u Preko. Radno vrijeme i u podružnici u Preku počinje u sedam, a ja bih  preko Zadra došao tek iza osam. Kada sam se ravnatelju požalio da ću  morati kasniti na posao ili i ranije s posla da uhvatim katamaran za Sali,  rekao mi je da nema veze, da je bitno da odradim posao. Na to sam ga  upitao što će biti kada se u Preku budu žalili na moje kašnjenje, mogu li  se u tom slučaju pozvati na njega, nije htio o tome konkretno. Tu sam  počeo shvaćati da nešto nije u redu – kaže Buturić, koji je nakon toga od  Šoše tražio aneks ugovora o radu kako bi ovaj njegov naputak bio i pismeno ovjeren, odnosno da ne bi dobio otkaz zbog kašnjenja na posao.
Vijeće na strani Šoše
– Tko bi meni povjerovao da mi je ravnatelj rekao da mogu kasniti i ranije odlaziti? Prijavili bi me upravi Doma ili inspekciji i onda bi gospodin  Šoša od mene oprao ruke. Zato sam tražio da mi to pismeno odobri, ali  nije htio. Drugi djelatnik Doma u Salima navodno bi isto putovao u Preko, ali on ima stan u Zadru, a ja imam nezaposlenu suprugu, sina i kćer  na studiju u drugim gradovima i nepokretnu majku. Nemam ni načina  ni novca za plaćati podstanarstvo u Zadru.  Jasno mi je da me se žele riješiti jer zbog inspekcije rada jer su na jedno radno mjesto zaposlili dvojicu, pa sad to pokušavaju zataškati tjerajući mene na posao u Preko i  kršenje zakona o radu stalnim kašnjenjem – priča Buturić napominjući  kako je zbog svega u teškoj psihičkoj situaciji te je zatražio i liječničku  pomoć.
Iz Upravnog vijeća Doma na čelu kojeg je Marijan Vrkić Buturiću je  odgovoreno:
– Ukoliko Vi eventualno ne prihvatite prednje navedeno tada smo  mišljenja da bi za Vas moglo doći do nepovoljne pozicije, obzirom da bi  Vam poslodavac bi prisiljen dati otkaz Ugovora o radu.
Vrkić je u ovom slučaju očekivano podržao Šošu, a o svemu će zadnju  riječ na kraju ipak reći Inspektorat rada i Ministarstvo socijalne politike.