Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Predsjednica došla na Molat, a kafić ne radi zbog vode

06.04.2016. 22:00
Predsjednica došla na Molat, a kafić ne radi zbog vode


Posjetom otoku Molatu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović u četvrtak ujutro započela je svoj treći radni dan u Zadarskoj županiji.
 U pratnji predsjednice je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, s obzirom da je svih pet otoka koje će Grabar Kitarović danas posjetiti – Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib – u administrativnom ‘vlasništvu’ Grada Zadra.
Na otoku Molatu, koji broji tri naselja i 197 stalnih stanovnika, najveći problemi su vodoopskrba i zdravstvena zaštita, budući da liječnik ne živi na otoku, kao i povrat imovine bivše vojarne JNA te pravo upravljanja nad bivšim koncentracijskim logorom iz Drugog svjetskog rata, koji je pod spomeničkom zaštitom Ministarstva kulture.
Andreja Baraba, pročelnica za razvitak otoka i ekologiju Grada Zadra, izjavila je kako je Odjel za kulturu još prije šest godina od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) tražio povrat, odnosno pravo upravljanja nad logorom.
U bivšoj vojarni JNA domicilno stanovništvo željelo bi da se uredi Dom za starije, ali nijedan se projekt ne može započeti dok se ne riješe vlasnički odnosi s državom.
Predsjednica Grabar-Kitarović na Molatu je razgovarala s predstavnicima Mjesnog odbora, a kratko je posjetila bivši logor i groblje logoraša.
Što najviše muči otočane zapravo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović,  Molaćani nisu trebali ni reći jer je to najzornije pokazala činjenica da kafić na samoj rivi danas, unatoč dolasku uvažene gošće nije radio jer nije bilo – vode. Dočekala ju je i u ime svih mještana poželjela dobrodošlicu predsjednica Mjesnog odbora Molata – Meri Baranić.
Srdačan je bio susret i s jednim od najstarijih stalnih stanovnika Molata  a riječ je o 90-godišnjem Antom Perišom. Otok je njegov cijeli život. Nikada ga nije napuštao i njemu je sve dobro, jedino, kako je rekao ne bi bilo loše da ima doktora malo češće na otoku.