Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jukić: Nas zanimaju programi, a SDP samo fotelje!

06.04.2017. 22:00
Jukić: Nas zanimaju programi, a SDP samo fotelje!


Predsjednik Gradskog odbora stranke Pametno Zdenko Jukić jučer je povukao potez na koji bi se odlučila malo koja stranka koje nema ni u gradskom ni u županijskom ‘parlamentu’. SDP-u je javno bacio rukavicu s porukom da ne pristaju na pregovore u kojima su fotelje ispred izbornih programa. SDP se još u utorak oglasio priopćenjem u kojem tvrdi da je koalicija sa strankom Pametno gotova stvar. Međutim, kako nam je jučer u zadarskoj Gradskoj knjižnici, nakon konferencije za medije rekao Jukić – nema te fotelje koja bi ga natjerala da se odrekne stranačkog programa i pristane na program koji ne podržava.
Da stvar bude intrigantnija, član zadarske organizacije stranke Pametno dr. Damir Mišlov, u srijedu je za naš list izjavio da mu je SDP ponudio mjesto dogradonačelnika, no iz Jukićevih izjava jasno je da stranka Marijane Puljak u Zadru neće pristati ni na kakve kompromise sa SDP-om.
– Radije neću ući u Gradsko vijeće, nego koalirati po svaku cijenu – kazao nam je Jukić nakon presice.
Naime, novinarima je više puta spomenuo principe od kojih Pametno neće odustati jer želi bolji grad u kojem, primjerice, upis djece u vrtić neće biti stvar prestiža i u kojem će biti više tolerancije, a prije svega žele grad koji će se vratiti svojim korijenima. Jukić je svjestan toga da njihova politička opcija nije osobito popularna i nije ona koja će privući široke mase, ali, kaže, oni se “i ne obraćaju masama”.
– Što se tiče SDP-a, činjenica je da smo s njima održali dva sastanka, a prva stvar koja je mene zanimala bili su programi, jer ukoliko smo programski slični možemo napraviti boljitak za Zadar. Nismo ni lijevi ni desni, korak smo ispred drugih. Na prvom su nam sastanku rekli da bi nam ponudili mjesto dogradonačelnika, ali ih je sigurno zbunio moj stav da želim govoriti o programima, a oni su htjeli o pozicijama – kaže Jukić, dodajući kako je SDP medijima poslao priopćenje o koaliciji, a da njih nisu ni pitali.
Naglasio je kako “oni neće biti poput Mosta koji svoje koalicije potpisuju kod bilježnika”, već im je cilj biti glas razuma koji će spojiti i lijeve i desne, i plave i crvene.
– Stranka Pametno može donijeti dobru volju u Gradsko vijeće, imamo dosta simpatizera, ali malo iskustva jer se ne bavimo politikantstvom. O HDZ-u nemam loše mišljenje, ali su došli do točke zasićenja kada više ne mogu – poručio je Jukić, dodajući kako su njihov program čak radili i članovi HDZ-a, njegovi prijatelji s kojima dijele iste stavove. Jukić je na konferenciji predstavio i dio programa stranke, a riječ je o “Strateškim projektima iz Pametne ekonomije” i “Strateškim projektima iz modula Pametni ljudi”.