Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povratak Nezavisne liste Stanislava Antića?

06.04.2017. 22:00
Povratak Nezavisne liste Stanislava Antića?


Je li na pomolu nova nezavisna lista? Sprema li se nova politička snaga koja bi uz simboličnu i moralnu podršku legendarnog Stanislava Antića krenula u lokalne izbore? To su prva pitanja koja izaziva pogled na ovu fotografiju koju je jučer na Obali kneza Branimira napravio naš fotoreporter naišavši na zanimljivo i dobro poznato društvo.
U ugodnom razgovoru proveli su oko dva sata Stanislav Antić, nekadašnji direktor čuvenog SAS-a i Josip Ećo Vlahović, poznati Zadranin koji je s Antićem 2001. ostvario onaj povijesni uspjeh na lokalnim izborima kada je umalo srušena HDZ-ova vlast. S njima su za stolom sjedila i dva puno mlađa Zadranina: David Lekaj, predsjednik Euroazijskog poslovnog foruma, poznat kao lobist koji promovira hrvatsko-kinesku gospodarsku suradnju, te Frane Brajković, event menadžer, glazbenik i inicijator mnogih događanja od kojih je posebno bio zapažen Advent u Zadru.
Podsjetimo, zadarska oporba nije nikada bila bliža promjeni vlasti u gradu kao te 2001. godine kada je Nezavisna lista Stanislava Antića dobila čak deset mandata u Gradskome vijeću, ali im je sve palo u vodu kada je Renata Peroš s njihove liste, nakon izbora, u Gradskome vijeću digla ruku za HDZ.
Stanislav Antić je prošle godine dobio Nagradu za životno djelo što je na neki način ispravilo nepravdu koja mu je nanesena kada su ga 1991. politički režiranim referendumom izbacili iz SAS-a, iako je slovio kao gospodarstvenik “koji je izgradio pola grada”.
Ni jedan od nazočnih na ovome jučerašnjem susretu nije nam htio potvrditi radi li se o dogovoru u vezi s nadolazećim lokalnim izborima. Ipak, saznali smo na koncu tek toliko da je riječ o inicijalnom razgovoru koji bi mogao rezultirati nekim (pred)izbornim iznenađenjem.
– Stanislav Antić je gospodarski simbol Zadra, u njegovo vrijeme, a zahvaljujući, između ostalih, upravo njemu i SAS-u, Zadar je nosio 25 posto hrvatskog BDP-a. Bilo bi nam drago da se i na ovim izborima pojavi jedna kvalitetna lista na kojoj bi bili velikom većinom mladi, uspješni, vrijedni i nekompromitirani ljudi koji bi unijeli zdravu svježinu u naš politički život, ulažući svoje iskustvo i znanje u napredak grada i svih njegovih građana – kazao nam je jedan od sudionika jučerašnjeg sastanka zamolivši nas da ga ne imenujemo jer je cijela stvar u inicijalnoj fazi.
Stanislav Antić bi, kako stvari stoje, dao podršku iskustvom, znanjem i savjetima, a njegovo bi ime dalo listi neku vrstu programskog identiteta, simboličnu vrijednost koja bi možda privukla dio birača koji se dobro sjećaju što je SAS na čelu s njim značio za sveukupni razvitak Zadra.