Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U školskoj “tvornici” zajedno proizveli autić na solarni pogon

06.04.2017. 22:00
U školskoj “tvornici” zajedno proizveli autić na solarni pogon


Iako joj je 17 godina tek, ne odustaje od svojih snova, točno zna što želi i uspješno “pliva” u muškom svijetu jer ona je jedina djevojka u svom razredu koja se školuje za zanimanje tehničara za mehatroniku. Do sada je već posjetila Pag, Makarsku i Split, ali je u Zadru prvi put i očarana je…
Michaela Svobodova mlada je Čehinja koja boravi dva tjedna u Zadru zajedno s još devetoricom svojih školskih kolega u sklopu učeničke razmjene između srednje Tehničke škole iz Brna i Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Njezin kolega podrijetlom Armenac Gagik Chilingaryan, udubljen u projekt koji su zajedno sa svojim domaćinima izrađivali u kabinetu praktične nastave, iako pomalo sramežljivo, nije odolio, a da se ne uključi u razgovor pa je rekao kako je on prvi put u Hrvatskoj i u Zadru te da imamo prelijepe djevojke, a i hrvatski jezik mu jako lijepo zvuči.
– Ovdje nam je boravak predivan. Svi su prema nama jako susretljivi i ljubazni. Zadar je poput bajke i osim što se družimo i učimo zajedno sa zadarskim kolegama, obišli smo cijeli grad, posjetili nekoliko muzeja i bili na par izleta. Volio bih opet doći i doći ću sigurno – uvjeren je mladi Armenac koji je dio “češkog” razreda pristiglog u Zadar na razmjenu.
S njima je doputovalo i dvoje nastavnika i to profesorica engleskog jezika Barbora Holtzerova i nastavnik stručne prakse Zdenek Ondracek.
– Meni je ovo drugi put da sam u Zadru, ali s drugom generacijom. Sjajne su ove učeničke razmjene jer nije u pitanju samo učenje gradiva i razmjena iskustva i znanja u tom smislu. To je puno više jer naši su učenici imali prilike upoznati Zadar – ljude, običaje, mentalitet…Posjetili smo sve važnije muzeje u gradu, bili na Paklenici, Slapovima Krke, vozili se brodom do otoka Ugljana i nazad. Sve će nam to ostati u trajnoj uspomeni, a što se tiče škole i nastavnika, ovdje u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića doista se ima puno toga za vidjeti i naučiti. Škola je suvremenija i puno bolje opremljena od naše – rekla je prof. Barbora Holtzerova dok je njezin kolega – nastavnik Zdenek Ondracek dodao kako primjerice, njihova škola u Češkoj nema solarnu energiju.
No, kada je Strukovna škola Vice Vlatkovića u pitanju – solarna energija je već stara priča jer učenici ove škole svako malo naprave novi iskorak i realiziraju neku inovaciju i to u pravilu uvijek među prvima u Hrvatskoj.
Sada su trenutačno pri kraju završetka projekta prvog eletričnog karting vozila kojeg će zasigurno biti u prilici isprobati “neki novi klinci” koji i dogodine u sklopu učeničke razmjene budu boravili kod svojih kolega, zadarskih “strukovnjaka”.
 
Projekt na kojem su protekla dva tjedna zajednički radili naši i učenici iz Češke, kako je pojasnio jedan od nastavnika Šime Smolić – jest autić na solarni pogon.
– Dakle, rade od nule, pa do toga da autić dovedu u vozno stanje. Krute dijelove rade na 3D printeru, spajaju elektroniku i programiraju na našim računalima. Od svih škola koje su im bile ponuđene kao dio projekta ERASMUS+, oni su izabrali – nas. Mislim da i taj podatak dovoljno govori sam za sebe – dodao je na kraju zadovoljno i prof. Šime Smolić.