Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vidov: Tražit ćemo besplatan prijevoz auta na trajektima

06.04.2017. 22:00
Vidov: Tražit ćemo besplatan prijevoz auta na trajektima


“Zajedno moremo izgraditi još bolje Kali” moto je s kojim načelnik Kali Duško Vidov, jedini SDP-ov načelnik u cijeloj Zadarskoj županiji u protekle četiri godine, ide po novi mandat.
– U ove četiri godine napravili smo puno, a da nismo imali razdoblje od gotovo godinu dana, kad zbog ponavljanja parlamentarnih izbora nije bilo natječaja, napravili bismo i više, kaže Vidov potkrjepljujući to brojkama. Pa je tako kroz razne projekte u Općinu Kali uloženo više od 20 milijuna kuna, otvoreno je sedam radnih mjesta te su pripremljeni brojni projekti za budućnost.
– Izradili smo prostorno-plansku dokumentaciju, ishodili građevinske dozvole i s dva projekta aplicirali za sredstva APPR-a kroz mjere 7.2 i 7.4, kaže Vidov, ističući kako su mu započeti, a nedovršeni projekti, najveća motivacija za kandidaturu. U Općini Kali Vidov vidi potencijal za razvoj turizma koji bi se naslanjao na tradicionalno ribarstvo, a strateški put razvoja Općina izrađuje u suradnji s Institutom za turizam gdje je naglasak na razvoju prepoznatljive gastro ponude te ribolovnog i ronilačkog turizma.
Ronjenje uz kaveze s tunama
– Tvrtka Kali tuna inicijator je projekta za razvoj ronilačkog turizma na način da bi se turistima nudila mogućnost ronjenja uz njihove kaveze. Općina to podržava, ali postojeća zakonska regulativa koči realizaciju projekta pa ćemo morati poduzeti sve da se to izmjeni. Zalagat ćemo se i za kvalitetniju prometnu infrastrukturu koju je potrebno regulirati kroz Zakon o otocima. Postojeći Zakon pisan je prije nekoliko desetljeća i potrebno ga je mijenjati, kaže Vidov dodajući kako mu je cilj da  prijevoz automobila trajektima bude besplatan. Smatra da bi to zadržalo mlade ljude na otocima, te privuklo veći broj otočana koji žive u gradu da češće dolaze i obrađuju danas zapuštenu zemlju, ali i privuklo brojne izletnike.
Vidov je podsjetio na projekte koje je obećao i realizirao u mandatu na isteku, a to su izgradnja malonogometnog igrališta s rasvjetom na Dražinama te dodjela mještanima vezova za svaki brod.
– Zajedno smo napravili puno. Sagradili smo rampu za invalide na Domu te uredili prostor ribarnice i tržnice. Sagradili smo dječji vrtić i jaslice za cjelodnevni boravak djece, a možemo se pohvaliti i završenom katastarskom izmjerom na području k.o. Kali vrijednom 2,7 milijuna kuna. Time smo omogućili primjenu budućih razvojnih projekata što je jako važno, kaže Vidov iza kojeg stoje i brojni infrastrukturni projekti kao što su primjerice uređenje obiteljske plaže Tratica, koja ima i lift za invalide, a u posljednje četiri godine uređeni su i brojni poljski putovi, betonirane teško prohodne dionice, te je ugrađena LED energetski učinkovita javna rasvjeta s više od 480 rasvjetnih mjesta vrijedna oko 1,6 milijuna kuna. Sagrađeno je i oko 2.000 metara vodovoda u kaljskim ulicama a dio radova iz ulaganja od oko dva milijuna kuna, još uvijek je u tijeku. Otočka općina dobila je i 2.500 metara nove rasvjete vrijedne oko 700 tisuća kuna te je asfaltirano oko 3.000 metara ceste. Sanirani su i problemi u radu kolektora kanalizacije te je formirana i stavljena u funkciju tvrtka Odvodnja Kali. Osim toga, Općina je pomagala i usmjeravala rad udruga Kualjska mladost, Kančulice, Kualjske ribarske noći, Posestrine i pobratimi.
Flag odabrao Kali
Zbog svega toga Vidov smatra da sa svojim sumještanima može puno dobrih projekata, važnih ne samo za Općinu Kali već i za Zadarsku županiju, napraviti u sljedeće četiri godine pa poručuje:
– Zajedno moremo sagraditi društveni Dom kulture za naše mlade, sagraditi reciklažno dvorište Zarabaniž za selekciju otpada, sagraditi obalnu prometnicu sa šetnicom i urediti plaže uz obalu, što je dobro i za razvoj turizma.
U planu je i uređenje luka Mul i Batalaža u suradnji s Županijskom lučkom upravom, gradnja ribljeg gastro-punkta u “Magazinu” sukladno strategiji razvoja turizma, a za turističko-rekreacijsku zonu Mala Lamjana u tijeku je izrada UPU-a.
– Zajedno moremo izgraditi infrastrukturu u Gospodarskoj zini Vela Lamjana – Ribarska luka, što bi doprinjelo razvoju ribarstva i marikulture, poručuje Vidov ističući zadovoljstvo što je Flag, mala razvojna agencija, za sjedište odabrao upravo Kali. Agencija, kaže, raspolaže s 2,5 milijuna eura što su značajna sredstva koja se mogu uložiti u dobre projekte s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.