Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sporan optuženikov vid?

Autor: Minja Gugić

06.05.2009. 22:00
Sporan optuženikov vid?

Foto: Zvonko KUCELIN



Jučer su svoja mišljenja Sudskom vijeću pojasnili vještaci sudsko medicinske i prometne struke, a u petak bi o okrivljenikovu vidu trebala govoriti njegova liječnica


Vještaci medicinske i prometne struke dr. Josip Škavić i Zvonko Ivašić pojasnili su jučer svoje nalaze i mišljenja Sudskom vijeću Županijskog suda u Zadru u nastavku suđenja protiv Romea Kinde (39) optuženog za pokušaj ubojstva zadarskog policajca, Jose Bubnjara sredinom srpnja prošle godine.
Dr. Škavić je samo kratko ponovio kako su policajčeve ozljede ocijenjene lakšim jer se radilo uglavnom o površinskim oguljotinama kože ruke, koljena i desnog kuka koje je zadobio pri padu na tlo, a nakon što ga je optuženi Kinda udario autom.
Vještak prometne struke je ponovio kako je Kinda u tom trenutku vozio brzinom između četiri i šest km/h te da je policajca udario prednjim, lijevim dijelom auta, a policajac je okrznut padom na kolnik.
Policajci sumnjali da skriva drogu
Naime, prema optužnici zadarskog tužiteljstva 17. srpnja prošle godine oko 19.30 sati u Bibinjama u Ulici opatice Čike, sjedeći u bmw-u u trenutku kad mu je s prednje strane auta prišao policajac Joso Bubnjar i pokazao mu službenu policijsku iskaznicu kako bi ga legitimirao sumnjajući da Kinda u autu skriva drogu, s ciljem da ga ubije, Kinda je naglo krenuo i udario u policajca. Bacio ga je na poklopac motora, uslijed čega se policajac otkotrljao i pao na kolnik te je nastavljajući s vožnjom udario u prednji desni dio policijskog auta.
Policajac Bubnjar je ozlijeđen, dok je njegov kolega Ivica Butić, kako stoji u optužnici, tek stjecajem okolnosti ostao neozlijeđen.
Sudsko vijeće kojim predsjeda Boris Babić, jučer je uvidom u kaznene podatke Romea Kinde ustvrdilo kako je on ovo kazneno djelo za koje mu se sada sudi, počinio u roku kušnje.
 On je naime, 15. rujna 2005. godine pravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, uvjetno na četiri godine zbog – otmice.
Potom je suđenje odgođeno zbog dodatnih prijedloga i tužitelja i branitelja od kojih je Sudsko vijeće prihvatilo prijedlog branitelja da se na sljedeću raspravu pozove dr. Suzana Kovačević kao liječnica optuženog Kinde kako bi se točno utvrdilo kolika je njegova dioptrija.
Na prošloj je raspravi, podsjećamo, okrivljeni Kinda rekao kako se ne osjeća krivim.
 -Policajci su udarili u mene, a ne ja u njih. Nisam imao namjeru usmrtiti policajce. Vozio sam se autom po mjestu i ispala mi je leća u vožnji. Stao sam sa strane kako bih našao leću i najedanput me netko udario. Stao sam uz rub kolnika s desne strane ceste zbog leće koju sam našao u krilu i u tom trenutku sam vidio da mi neki tip lupa po autu. Bio sam u čudu što se događa, a onda mi je osoba koja sjedila iza mene rekla: “Pazi” – prepričao je na prošloj raspravi u svojoj obrani Kinda.
Ništa nije vidio?
Nastavio je da je potom ubacio u prvu jer je namjeravao pobjeći kad su policajci svojim vozilom udarili u njegov automobil.
– Nisam vidio tko mi je rukama udarao po autu i nisam vidio nikakvu policijsku značku. U prvi sam mah pomislio da su me napali kriminalci, a ne policajci. Ljudi kojima sam dužan neki novac. Nakon toga sam pobjegao kod ujaka, a sestra me potom obavijestila da me traže policajci jer sam udario njihova kolegu. Odmah sam nazvao svog odvjetnika i otišao sam s njim na policiju. Meni je žao što se to dogodilo, ali oni su napali mene, a ne ja njih – ponovio je na prošlom ročištu tijekom kojeg je bio saslušan i sam Joso Bubnjar te njegov kolega.
– Te smo večeri bili u službi i išli smo iz Sukošana prema Zadru kad smo primijetili auto parkiran uz rub ceste. Kad smo došli bliže, na mjestu vozača smo prepoznali Romea Kindu, nama dobro poznatog od ranije. Zaustavili smo se paralelno. Izašao sam i pokazao iskaznicu. Kad sam bio ispred prednjeg dijela njegova auta, on je naglo krenuo prema meni nakon čega sam se od siline udarca odbio o auto i pao na tlo. Kasnije su me odvezli u Hitnu pomoć jer mi je bio ozlijeđen lakat i kuk. Liječnici su ozljede ocijenili lakšima – rekao je u svom iskazu na prošloj raspravi, policajac Bubnjar.
Inače, za pokušaj ubojstva policajca može biti izrečena kazna od osam do 40 godina zatvora.
Suđenje se nastavlja u petak.