Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ne žele ispaštati zbog nesuglasica Nina i Vrsi

Autor: Branko Božić

06.05.2010. 22:00
Ne žele ispaštati zbog nesuglasica Nina i Vrsi


Očito je da Vrsi, po informacijama kojima raspolažemo, ne žele ovaj projekt prvenstveno zbog neslaganja s Ninom s kojim se spore oko 3 milijuna kuna glede katastarske izmjere. Mislim da nije u redu da mi ispaštamo zbog njihovih međusobnih prepucavanja, rekao je Surić te dodao da on smatra da na ovaj način neće dobro proći ne samo načelnica Vukić, već i općina Vrsi u cijelosti
Za razliku od nekoliko prethodnih sjednica na kojima su se među vijećnicima žestoko lomila koplja zbog raznih tema i pitanja iz života i razvoja općine Privlaka i njezinih 3.000 žitelja, na posljednjoj sjednici došlo je do izražaja privlačko zajedništvo i patriotizam.
Unatoč stranačkim bojama svi vijećnici s predsjednikom Antom Mustaćem (HDZ) i općinskim načelnikom Ivom Surićem (HDZ), nakon iscrpne i temeljite rasprave uhvatili su se za zajednički štap, usvojivši konsenzusom povijesnu odluku da se Općina Privlaka bezrezervno uključi u projekt izgradnje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda s područja grada Nina te dviju susjednih općina Privlaka i Vrsi.
Rasprava pa odluka
Riječ je o, kako se u više navrata do sada isticalo, milenijskom projektu za prostor šireg ninskog bazena, u konačnici vrijednog 50 milijuna eura, čija bi se gradnja na terenu trebala provoditi u razdoblju od 2012. do 2016. godine, a kojemu su pored privlačkih vijećnika prije desetak dana također zeleno svjetlo dali i vijećnici ninskog Gradskog vijeća. Svjesni odgovornosti koja je pred njih stavljena, u financijskom i u nekim drugim pogledima, vijećnici su nakon svojevrsnog “brušenja i vaganja” te nakon desetominutne stanke koju je uime kluba HSS-a zatražio njihov vijećnik Neven Zorić, na prijedlog oporbenog vijećnika Nenada Šarića (SDP) jednoglasno usvojili odluku u smislu zaključka. U njoj se kaže da se prihvaća izrada projektne dokumentacije te priprema sve potrebne dokumentacije za kandidiranje projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području grada Nina i općina Privlaka i Vrsi prema strukturnim fondovima Europske unije. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u službenom glasniku Zadarske županije.
No, do ovakve odluke koju je u konačnici izbalansirao načelnik Surić, vodila se opširna, temeljita i konstruktivna rasprava. Svjestan da se vijećnike, poglavito one iz oporbenih redova bez čijih ruku ovaj projekt ne bi dobio zeleno svjetlo, mora upoznati s nekim za njih još nepoznatim činjenicama, načelnik Surić je u svome elaboriranju uz ostalo istaknuo da se, kad je u pitanju Općina Privlaka, u projekt ne ide “grlom u jagode”.
– Projektno-tehničku dokumentaciju izradit će Hrvatske vode sredstvima koja im uplaćujemo za slivne vode, tako da nas dokumentacija neće dodatno stajati. Onih 30 posto sredstava koje budemo zajednički morali vraćati, plaćat ćemo svatko za sebe kroz povećanu cijenu pitke vode. Od tako prikupljenih sredstava glavnina novca u visini od oko sto milijuna kuna usmjeriti će se za izgradnju pročistača za potrebe 50.000 stanovnika. Ako bilo kojim slučajem dođemo u situaciju da nakon što se izradi Studija isplativosti, moramo do neizdrživosti opteretiti pučanstvo naše općine, ovo vijeće će moći donijeti odluku o odustajanju od projekta. Sada smo došli do toga da se moramo očitovati želimo li kanalizaciju ili ne. Vjerujem da smo svi ovdje svjesni posljedica koje bi mogle nastati našim odustajanjem za budući razvoj našeg mjesta, a i čitavog ovog kraja, bio je izričit Surić.
Uslijedila su vijećnička pitanja kao i traženja dodatnih pojašnjenja. Vijećnik Neven Zorić (HSS) je ustvrdio da je zaista riječ o kapitalnom projektu za općinu Privlaka do sada i za sva njezina buduća pokoljenja te se zapitao jesu li vijećnici svjesni da će podizanjem ruku za daljnju realizaciju projekta osim sebe ipak zadužiti svoju djecu, a možda i unuke. Zorić je još tražio obrazloženje zašto na ovako bitnoj sjednici nema općinskog pravnika da im ponudi neka pojašnjenja te kako će se provesti priključenje kućanstava na sustav kada samo deset posto objekata u Privlaci ima građevinsku dozvolu.
– Pa nismo valjda toliko naivni i kratkovidni da idemo u posao s nakanom da našim pokoljenjima stavimo omče oko vrata. Pravnik je opravdano odsutan. On je upoznat sa svim potankostima i njegova je preporuka da se usvoji odluka. Vezano uz priključenje, tu točku odgodimo za četiri do pet godina kada većina posla na terenu bude završena – odgovorio je načelnik Surić.
Očekuje se potez Vrsi
Ivica Mustać (HSP) želio je čuti mogu li vijećnici dobiti jamstvo da Općina Privlaka i njezin skromni proračun neće biti financijski opterećena cijelim tim projektom.
– Jamstva postoje da se općinska blagajna u ovom slučaju neće uzimati za hipoteku i tu je stvar kristalno čista – kazao je Surić.
Dragan Glavan (HDZ) se izjasnio za ulazak u posao bez ikakve zadrške, dodavši da je takvu odluku već ranije donio klub HDZ-a Privlake. On se založio da se prije nego što se budu vodili tripartitni razgovori između grada Nina i općina Privlaka i Vrsi o financijskim udjelima, obavezno za mišljenje pitaju općinski vijećnici.
Vinko Skoblar (SDP) u svome je podužem izlaganju došao do zaključka da je nužno na razini triju lokalnih jedinica, sudionica projekta, imenovati tim koji će u suradnji s Hrvatskim vodama ponuditi najprihvatljivija rješenja za sve. Uz to trebalo bi revidirati postojeću dokumentaciju te pripremiti stvarne podatke o opterećenosti proračuna svakog sudionika. Iza toga trebalo bi organizirati javne rasprave pa ako je potrebno i raspisati referendume, rekao je Skoblar te je posebno inzistirao da mu se pojasni zašto u pismu namjere koje je potpisano 24. prosinca prošle godine na ovu temu između ninskog gradonačelnika te načelnika Općine Privlaka i nositelja investicije direktora ninskog Komunalnog poduzeća Komio, nema ni spomena općine Vrsi.
– Moram svima pojasniti da je prema Općini Vrsi i načelnici Sandri Vukić do tada išlo pet poziva na koje se ona nije odazivala niti je slala svog predstavnika. Danas je prvi svoj sastanak održao projektni koordinacijski tim. Ona se ni danas nije odazvala, izjavivši da je na taj sastanak ne bi ni premijerka Jadranka Kosor dovukla, jer ona ima svoje stranke i ne može doći. Mi smo i proteklog četvrtka imali sastanak u Splitu na koji također nije došla. Očito je da oni, po informacijama kojima raspolažemo, ne žele ovaj projekt prvenstveno zbog neslaganja s Ninom s kojim se spore oko 3 milijuna kuna glede katastarske izmjere. Mislim da nije u redu da mi ispaštamo zbog njihovih međusobnih prepucavanja, rekao je Surić te dodao da on smatra da na ovaj način neće dobro proći ne samo načelnica Vukić, već i općina Vrsi u cijelosti.
– Ipak, duboko vjerujem da će načelnica Vukić i OV Vrsi u idućim danima nakon sastanaka koji će se održati sa županom Stipom Zrilićem i ministrom Božidarom Kalmetom omekšati i donijeti pozitivnu odluku, ustvrdio je Surić.
Posljednji je za govornicu izašao Neven Šarić (SDP), kazavši da je zatečen količinom novih podataka koje je na ovoj sjednici čuo.
– Ja sam sad petu godinu zaredom vijećnik i ne sjećam se da smo ikada raspravljali o zajedničkoj verziji triju susjednih lokalnih jedinica. Ja nisam, kao ni svi moji prethodnici, protiv projekta, ali mi ovo sve pomalo sliči na onu našu obilaznicu koja se upravo radi, na mjesni porat te na prodaju Kulina, kad se nas vijećnike dovodilo pred gotov čin kao da smo mašinerija za glasanje. Ja se zalažem da mi pristanemo na jedan dio, a da ostalo prihvatimo kada dobijemo informacije koliko će u konačnici sve ovo koštati našu Općinu i iz dana u dan sve siromašnije njene žitelje, zaključio je Šarić.