Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Protupožarne snage spremne za sezonu

06.05.2011. 22:00
Protupožarne snage  spremne za sezonu


Hrvatski protupožarni zrakoplovci su od veljače letjeli nad požarištem 293 sata i pritom vatru zasuli s ukupno 11.369 tona vode. Novost je da je cijelo priobalje pokriveno radio vezom, kako bi se izbjegli slučajevi poput kornatske tragedije u kojima su se detektirale tzv. „rupe” bez radio-signala


Do 15. svibnja kada službeno počinje protupožarna sezona hrvatske protupožarne snage raspolagat će se sa 6 kanadera CL 415, 6 Air Tractora 802 i 802 AF, 2 helikoptera Mi8 MTV-1 i 4 broda. Prema meteorološkim procjenama ove godine se očekuju „pakleni” srpanj i kolovoz, a u posljednja tri mjeseca namjenski organizirane protupožarne snage sudjelovale su u gašenju 79 požara. Za ilustraciju, u cijeloj prošloj sezoni zabilježeno je 90 požara, izvijestio je jučer ministra obrane RH Davora Božinovića zapovjednik PP NOS-a OSRH general Mate Obradović u vojarni Zemunik.
Ministar Božinović jučer je posjetio 93. zrakoplovnu bazu Zemunik i protupožarnu eskadrilu gdje mu je rečeno da su do sada pp-snage potrošile nešto više od 11,2 milijuna kuna. Hrvatski protupožarni zrakoplovci su od veljače letjeli nad požarištem 293 sata i pritom vatru zasuli s ukupno 11.369 tona vode. General Obradović izvijestio je ministra kao pp eskadrila ima 44 pripadnika, a od toga 7 posada za kanadere. Obučeno je 6 kapetana i 12 kopilota kanadera. Šest pilota obučeno je i za zrakoplove „obitelji” Air Tractor AT 802, a 3 pilota za zrakoplov AT 802 AF. Njima će se pridružiti još 2 pilota koja nisu prošla samu obuku na požarištu. Šest posada helikoptera Mi 8 u Divuljama također će biti spremno, a njima će se pridružiti još 4 posade koje također čekaju obuku na požarištu.
Protupožarne snage OSRH trenutačno ne prelaze broj od 218 ljudi s tim da hrvatsko priobalje i otoci nisu više „ekskluzivno” područje za požare na otvorenom. General Obradović je ukazao da se „crveno” područje, zbog promjene klimatskih uvjeta posljednjih 20-ak godina, proširilo sve do Gorskog kotara i planine Plješivica. Stoga se u svakom trenutku pp-snage mogu, prema potrebi, prebazirati zračne snage na aerodrome: Udbina, Divulje, Brač i Ćilipi. Sve skupa, računajući i na potporu kopnene vojske i ratne mornarice, za gašenje požara bit će spremno 2,5 do 3 tisuće hrvatskih vojnika. Svi oni, napose njihovi zapovjednici, već su obučeni za gašenje požara na otvorenom, a svake godine dodatno se obuhvaća 100 do 200 pripadnika OSRH. Novost je, također, da je cijelo priobalje pokriveno radio vezom, kako bi se izbjegli slučajevi poput kornatske tragedije u kojima su se detektirale tzv. „rupe” bez radio-signala. Posebne snage bit će raspoređene u Nacionalnim parkovima Brijuni i Mljet, a general Obradović je posebno naglasio dobru suradnju s DUZS-om i hidrometeorološkim zavodom kako bi se što učinkovitije reagiralo i spriječilo da požari izazovu veću štetu i ugrozu ne samo turističke sezone, nego i nesmetanog prometovanja autocestom.