Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Samo pobjeda dolazi u obzir

Autor: Roman Morović

18.12.2008. 23:00
Samo pobjeda dolazi u obzir

Foto: Zvonko KUCELIN



Nadam se da ćemo protiv Vojvodine doći do četvrte uzastopne pobjede, ali da nećemo stati samo na četiri nego da će ih biti i više. Kada je momčad u pozitivnom ritmu onda je sve puno lakše i puno se lakše prelazi preko nekih sitnih problema koji se tu i tamo pojave – kaže Rančić
Pobjeda protiv Roannea, treća europska ove sezone, već je arhivirana. Zadar je upisao treću uzastopnu pobjedu, stigao na korak do plasmana u drugi krug Eurokupa, atmosfera u momčadi je dobra, a igra sve bolja iz utakmice u utakmicu.
– Ta je pobjeda za nas bila vrlo važna jer nam je sada za prolaz u drugi krug Eurokupa potrebna samo još jedna pobjeda. Očekivali smo tu pobjedu premda smo znali da neće biti nimalo lako i da ona neće doći sama od sebe. Znali smo da su oni bolji od onoga što su pokazali u prvom susretu u Francuskoj i da će se sigurno bolje pripremiti. Ipak, najvažnije je da smo mi odigrali dobro i da nismo dopustili iznenađenje – kaže Damir Rančić, svjestan da je Roanne prošlost i da se sada treba okrenuti samo i isključivo dvoboju s Vojvodinom.
Jedina loša stvar proizišla iz dvoboja s Francuzima su dvije ozljede, one Jere Macure i Jubyja Johnsona. Kod Splićanina su se problemi pojavili nakon naglog pokreta u fazi napada kada ga je zaboljelo koljeno zbog čega je morao napustiti teren i utakmicu odgledati istežući se iza klupe. Johnson je također morao van iz igre i to zbog nezgodnog pada na šaku desne ruke. Obojica su dan nakon utakmice još uvijek osjećala bol i nisu trenirala s momčadi, a tijekom dana saznalo se da Johnson neće nastupiti u Novom Sadu. Malik Dixon je utakmicu protiv Roannea promatrao s tribina tako da će, iako je najavljeno kako će putovati u Vojvodinu, njegov doprinos u igri biti upitan budući da ima problema s oba zgloba. U tom kontekstu, prave male zadarske bolnice, izuzetno je važan povratak na teren Damira Rančića koji je zbog ozljede leđa već propustio šest utakmica ove sezone, četiri u regionalnoj ligi i dvije u Eurokupu.
– Drago mi je da konačno mogu biti s momčadi nakon tri-četiri tjedna u kojima sam morao utakmice pratiti s tribina i nisam mogao pomoći suigračima na parketu. Sada se osjećam dobro i drago mi je da mogu dati svoj doprinos u igri – kaže dvadesetpetogodišnji splitski šuter koji je protiv Roannea trice gađao 4/10 (neke u prijelomnim trenucima utakmice) te tako najavio povratak u dobru šutersku formu koja je za igrače takvoga tipa uvijek iznimno bitna.
Bilo kako bilo, trener Petrović, njegov stručni stožer i svi igrači sve snage sada moraju usmjeriti k sutrašnjoj utakmici u Novom Sadu. Zadrov domaćin do sada je ostvario svega dvije pobjede u regionalnoj ligi. Prvu u prvom kolu, kada su na gostovanju pobijedili Zagreb, a drugu, nakon serije od devet uzastopnih poraza, u 11. kolu protiv Heliosa što je ujedno bila i prva domaća pobjeda Vojvodine ove sezone. Valja napomenuti kako su ih, osim svih vodećih momčadi lige, u njihovoj dvorani pobijedili i Split i Bosna, što će reći da ta momčad ove godine ima zaista nemalih problema. Upravo nakon teškog (64:89) poraza od Sarajlija dotadašnji trener Zoran Sretenović odlučio je odstupiti s klupe Vojvodine, a zamijenio ga je srpski strateg Milan Minić. Promjena trenera nije mogla pomoći Novosađanima na gostovanju kod Partizana, ali zato jest u idućim dvjema utakmicama. Nakon što su ostvarili drugu ovosezonsku pobjedu protiv Heliosa, igrači Vojvodine pošteno su namučili Hemofarma u Vršcu gdje su pali tek u produžetku nakon što su vodili 14 razlike svega pet minuta prije kraja susreta. To su samo neki podaci zbog koji Zadrani sutra moraju biti oprezni, ali unatoč tomu razlika u kvaliteti između ove dvije momčadi je tolika da se može slobodno reći, ako Zadar s pravim pristupom uđe u utakmicu, pobjeda ne bi trebala doći u pitanje.
– Utakmica protiv Vojvodine za nas je od velikog značenja jer konačno želimo prekinuti taj niz gostujućih poraza u NLB ligi. Znamo da neće biti lako jer je to momčad koja je realno puno bolja nego što to trenutačno stanje na tablici pokazuje. Mi jednostavno moramo otići tamo po dva boda i ne razmišljati ni o čemu drugome. Nakon promjene trenera se pomalo dižu, ali mi moramo prije svega gledati sebe, izvući svoj maksimum i donijeti bodove u Zadar – mišljenja je Rančić, ali i njegovi suigrači kojima ulazak u pozitivan ritam pobjeda može donijeti samo dobro. Do sada su ih nanizali tri, a do kraja godine očekuju ih još tri (gostovanja kod Vojvodine i Splita te četvrtfinale kupa) i to bi mogao biti dobar zalog za uspješan početak iduće kalendarske godine koja će Zadru donijeti ili odnijeti toliko željenu Euroligu.
– Nadam se da ćemo protiv Vojvodine doći do četvrte uzastopne pobjede, ali da nećemo stati samo na četiri nego da će ih biti i više. Kada je momčad u pozitivnom ritmu, onda je sve puno lakše i puno se lakše prelazi preko nekih sitnih problema koji se tu i tamo pojave – zaključio je Rančić.
U svakom slučaju, Zadrani pobjedom protiv Vojvodine te onom tri dana kasnije protiv Splita mogu osigurati ugodne božićne praznike u kojima bi, kao dar navijačima, mogao stići i gradski derbi s Borikom u Jazinama (ako Borik u subotu pobijedi Trogira), dva dana nakon Božića.


 ZADAR NAJVRJEDNIJA MOMČAD EUROKUPA I REGIONALNE LIGE


Statistika kaže da su košarkaši Zadra do sada sakupili najviše indeksnih poena u regionalnoj ligi 1188 (jedini još preko tisuću je Hemofarm), 99 u prosjeku, a ligu predvode i po broju poena (ukupno 1039, 86.58 po utakmici) te skokovima (388, 32.33 isto kao i Partizan) i asistencijama (171). Osim toga, Zadar je po valorizaciji i najvrjednija momčad Eurokupa. U dosadašnja četiri kola Zadrani su ostvarili ukupno 396 indeksnih poena, trinaest više od španjolske Gran Canarie, a četrnaest više od lanjskog krvnika Pamese. Zadar je na čelu Eurokupa i po broju poena (347, i tu je druga Englishova Gran Canaria) te po postotku ubačaja za dva poena gdje su Zadrani na visokih 62%. Nije to ništa što će Zadru donijeti boljitak u rezultatima, ali, u svakom slučaju, biti ispred 31 europske momčadi, od kojih bi neke bez sumnje igrale veliku ulogu i u Euroligi, nije mala stvar.




 NAJPRECIZNIJI TRICAŠ – TOME RUŽIĆ


U maloj prijateljskoj anketi saznali smo da će većina ljudi kao najpreciznijeg tricaša momčadi Zadra navesti nekog od razigravača (Stipčević, Dixon) ili šutera (Garnett, Rančić), no na papiru to izglega sasvim drugačije. Statistika kaže da najmirniju ruku iza linije 6,25 ima Tomislav Ružić koji je u regionalnoj ligi ukupno gađao trice 4/5 (80%), promašivši samo jednu u Vršcu, dok je u Eurokupu bio precizan jednom iz tri pokušaja. Jedini koji ove sezone nije ispalio niti jedan dalekometni šut je Jere Macura.


 POPOVIĆ, BOROVNJAK, FISHER…


Vojvodina nije momčad pretjerano zvučnih imena. Kao njihov najbolji igrač do sada ističe se 209 cm visoki krilni centar Dejan Borovnjak (početkom sezone došao iz Partizana) koji predvodi momčad po broju poena, skokova i valorizaciji. Prvi asistent momčadi i onaj koji u pravilu provodi najviše minuta na parketu je razigravač Marko Popović (ne onaj iz Kazana), a najprecizniji tricaš je njegov imenjak Marko Šutalo. Jedini stranac u momčadi je Amerikanac Charron Fisher koji je do sada u igri pokazivao dosta oscilacija, od vrlo dobrih partija do onih ispodprosječnih. Ima tu još nekoliko zanimljivih igrača, no niti jedan od njih nije dovoljno kvalitetan kako bi sam mogao ugroziti jedan jaki kolektiv kao što je onaj zadarski. Stoga će Vojvodina sutra zaista morati imati dvanaest raspoloženih igrača želi li se nadati ičemu u ovom susretu.